Uspješno završen prvi skup Global Business Executive Retreat 2021 – Date preporuke za oporavak turizma i kvalitetnije privlačenje stranih investitora

14. Jula 2021by ficba

Prva konferencija pod nazivom Global Business Executive Retreat 2021, koja se održala u periodu od 1. do 4. jula na planini Jahorina u organizaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH i Vijeća stranih investitora u BiH (FIC), a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, uspješno je završena.

 
Na konferenciji je, tokom tri dana koliko je trajala, učestvovalo stotinu učesnika iz različitih dijelova svijeta, kao i više od trideset panelista i glavnih govornika, koji su kroz zanimljive panele obradili temu slobodne zone, inovacije i preduzetništvo, digitalizacija kao i temu turizam danas.
 
Prvog dana konferencije održana je panel diskusija vezana za uspostavljanje slobodnih zona u Bosni i Hercegovini po modelu najpoznatijih slobodnih zona u svijetu i regiji. Na ovom panelu pored ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staše Košarca, učestvovao je i predsjednik Vijeća stranih investitora, Branimir Muidža, te dva glavna govornika, Zoë Harries, viša savjetnica za direktna strana ulaganja i specijalne ekonomske zone i direktorica projekta Svjetske organizacije za slobodne zone iz Dubaija (FZO), Harries je stručnjak za konkurentnost zona i poslovno modeliranje i nalazi se na čelu Svjetskog savjetodavnog odjela za FZO i podržava vlade, posebne ekonomske zone i poslovne parkove u privlačenju stranih investicija.
 
Drugi glavni govornik bio je Vladan Stojanović, saradnik na projektu u Slobodnoj zoni Pirot iz Srbije, koja se smatra za jednu od najuspješnijih i najvećih slobodnih zona u regiji zapadnog Balkana.
 
Prilikom učešća na panelu ministar Košarac izjavio je da je jedan od načina na koji bi država mogla privući strane investitore jeste formiranje više slobodnih zona te da investitori ne smiju biti sami i da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH biti servis i pomoći pri svakom problemu kako bi se investicije uvećale i tekle neometano.
 

Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora, naglasio je da se BiH mora okrenuti ka privlačenju stranih investicija jer interes za ulaganje u našu zemlju postoji i da je ključna poruka da nijedan ozbiljan investitor nije izgubio svoj kapital poslujući u Bosni i Hercegovini. Osim navedenih, učestvovali su i Mahir Selimović, direktor Slobodne zone HOLC iz Puvačića kao i Mirko Ćurić, gradonačelnik grada Trebinje.

U diskusiji na temu “Izazovi i mogućnosti ciljane globalizacije za pospandemijski svijet” svoj osvrt su dali predstavnici nekih od naših najznačajnijih investitora, direktor kompanije ArcelorMittal, Nikhil Mehta, i Valentin Ilievski potpredsjednik Messer grupe za Jugoistočnu Evropu, kao i Ahmed Al Banna, predsjednik Svjetske organizacije za obuku i razvoj iz Londona (International Fedreration for Training and Development – IFTDO), kao i uvažena naučnica, Nataša Golić, rukovodilac Sektora za transfer tehnologije Inistituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGE) Univerziteta u Beogradu.
 
Poseban doprinos diskusiji kao i samoj konferenciji dali su predstavnici delegacije Kraljevine Bahrein predvođeni jednim od najznačajnijih biznismena iz te regije, Jawad Yousuf Alhawaj, koji je ukazao na značaj uspostavljanja direktne avio linije između Bahreina i Bosne i Hercegovine koja će doprinijeti razvoju turizma i promociji, ali i jačanju poslovnih veza između naše dvije zemlje.
 
Zaključak diskusije ukazuje da je, bez obzira na izazove sa kojima se svaka privreda i društvo suočavaju uslijed pandemije, potrebno nastaviti ulagati u ljude i obrazovanje, te razvijati kompetencije kako bi se pojačala konkurentnost i osnažio rast kako domaćih tako i stranih kompanija.
 
Drugog dana konferencije održane su panel diskusije posvećene visokim tehnologijama i inovacijama koje su u službi razvoja i unapređenja preduzetništva. Jedan od glavnih govornika bio je Martin Mössler, generalni direktor Science Park Graz iz Austrije i generalni direktor ESA Space Solutions, jedan od najvećih evropskih stručnjaka za oblast inovacija i započinjanja biznisa koji uspješno vodi i razvija oko 60 startupa godišnje.
 

O važnosti digitalizacije govorio je i Abdulla Al Hamed, te predsjednik Bahrain Internet Society-a. Primio je nagrade za pomoć u izradi Trgovinske i industrijske mape puta za Kraljevinu Bahrein i sudjelovanje u postavljanju nacionalne strategije za IKT, te postigao prvo mjesto na Bliskon istoku, treće u Aziji i trinaesto mjesto na svijetu u UN-ovom istraživanju. Pored nedavnog imenovanja za predstavnika privatnog sektora u postavljanju buduće nacionalne IKT strategije trenutno je angažovan na projektu digitalizacije i implementacije e-uprave za vladu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 
Poseban značaj konferenciji dalo je učešće predstavnika investitora iz Zapadne Afrike i osnivača i predsjednika Poslovne Asocijacije Centralno-Istočne Evrope i Zapadne Afrike (CEEWABA), Michael A. DADA, koji je prepoznao potencijal naših kompanija i ukazao na značaj uspostavljanja bliskih poslovnih veza sa zemljama Zapadne Afrike, prije svega Nigerije i Gane.

Na panelima drugog dana konferencije učestvovali su i predstavnici kompanije Huawei BiH, Xu Kun, izvršni direktor, istaknuvši da bi digitalizacija mogla biti ključ za razvoj društva, a Huawei BIH je spreman da sarađuje sa svim zainteresovanim stranama kako bi dao svoj puni doprinos u procesu digitalizacije. – Uspješna digitalizacija mora biti zajednički napor svih relevantnih sudionika (telekom operatora, ministarstava, regulatornih agencija, kompanija, univerziteta) i samo na taj način možemo postići sjajne rezultate – rekao je Kun.
 
Govoreći na panelu “Inovacije i preduzetnišvo” Zećir Kasumić, direktor Odjela za odnose s javnošću i komunikacije u Huawei BiH, istakao je da su inovacije bile ključne za opstanak i razvoj Huaweija u posljednje tri decenije.
 
– Huawei je neprekidno ulagao preko 10% našeg prihoda od prodaje svake godine u istraživanje i razvoj, što je ukupno iznosilo 100 mlrd USD tokom protekle decenije, a kompanija planira uložiti još 100 mlrd USD tokom narednih 5 godina. Inovacije su potrebne da bi se poboljšao kvalitet života, kompanije učinile pametnijim i stvorio inkluzivniji svijet – rekao je Kasumić.
 
U odličnoj diskusiji su učestvovali i Mirza Ustamujić, generalni direktor kompanije Payten, Dino Ibrahimović, direktor za regiju MENA kompanije Infobip, Nikola Maksimčuk predstavnik kompanije Telemax koji je predstavio pametne klupe pod brendom City Gecko, Bojana Škrobić Omerović iz kompanije Prointer, kao i predstavnici institucija, Ministarstva prometa i komunikacija BiH, Regulatorne agencije za Komunikacije BiH i Privredne komore Republike Srpske.
 
Trećeg dana konferencije razgovaralo se o temi “Turizam danas”, na kojoj su učestvovali predstavnici turističkih zajednica i organizacija iz Sarajeva i Opštine Pale, Kenan Magoda i Dragan Jakić, kao i predstavnici grada Trebinja i Privredne komore Republike Srpske.
 
Svi učesnici složili su se sa činjenicom da Bosna i Hercegovina, ukoliko želi prevladati krizu sa kojom se suočio turistički sektor tokom pandemije koronavirusa i vratiti se na rezultate iz 2019. godine, mora donijeti strategije koje će biti fokusirane na zajednički nastup i kreiranje zajedničke turističke ponude predstavnika oba entiteta. Na panelu je učestvovala i Božena Kaltak, Regionalni program menadžer UNDP-a koja je govorila o značaju regionalnog projekta Via Dinarica.

Osim izuzetno zanimljivog oficijelnog programa, međunarodni i domaći gosti konferencije imali su priliku tokom tri dana boravka u Bosni i Hercegovini kroz poslovne sastanke i povezivanje uživati i u zabavnim sadržajima, poput turističkog obilaska grada Sarajeva, zatim obilaska kompleksa Bosanska piramida sunca, te upoznati se sa ljepotama i turističkim potencijalima olimpijske planine Jahorina.

Značaj prvog Global Executive Business Retreat 2021 prepoznali su i podržali Arcelor Mittal, Huawei, m:tel, Infinity Group, Messer, City Gecko by Telemax, Aparthotel Vučko, kao i brojni drugi međunarodni i domaći partneri i saradnici.

Global Business Executive Retreat 2021 ispunio je sva očekivanja organizatora i učesnika i stvorio odličnu platformu za razmjenu iskustava i najboljih poslovnih praksi, ali i za umrežavanje i započinjanje saradnje renomiranih stručnjaka i eminentnih imena sa globalne ekonomske i političke scene, saopštili su organizatori.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital