Predstavnici 14 medija zemalja EU posjetili FIPA-u

18. Marta 2016by ficba

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/ Gordan Milinić i njegovi saradnici primili su predstavnike 14 medija iz zemalja EU, kojima su predstavljeni privredni sektori BiH koji bi mogli privući strane investicije.

Milinić je istakao da je FIPA glavna adresa u BiH za dobijanje informacija o mogućnostima za ulaganje u BiH, te predstavio aktivnosti Agencije na polju privlačenje stranih ulaganja i promocije BiH kao lokacije za investiranje i saradnju koju FIPA ima sa postojećim stranim investitorima u BiH. Predstavljena su strana ulaganja u BiH, sa osvrtom na najznačajnije investitore, istaknuti su razlozi zbog kojih je BiH povoljna destinacija za ulaganje, te predstavljeni sektori turizma, energetike, poljoprivrede, metalni i tekstilni sektor, industrija auto-dijelova i drvni sektor sa osnovnim informacijama o svakom sektoru, potencijalima i projektima u koje bi se moglo investirati. Novinarima se obratio i generalni direktor kompanije ‘Hajdelbergcement grup” za BiH i Hrvatsku i predsjednik Savjeta stranih investitora BiH Branimir Muidža, koji je govorio o poslovnom ambijentu u BiH, kao i prednostima i poteškoćama sa kojima se susreću strani ulagači u BiH, saopšteno je iz Fipe.

Direktor kompanije ‘Meser BH gas” i ‘Meser tehnoplin” BiH, te član Upravnog odbora Savjeta stranih investitora BiH Valentin Ilievski predstavio je pozitivne primjere poslovanja i svoje iskustvo kao jednog od najuspješnijih investitora u BiH. Posjeta BiH predstavnika medija organizovana je u okviru projekta Direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju s ciljem boljeg informisanja javnosti u zemljama EU o stanju u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, kao i o mogućnostima za ulaganje u ovim zemljama.
FIPA-u su posjetili predstavnici medija iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Danske, Finske, Grčke, Poljske, Rumunije i Luksemburga, kojima su podijeljeni promotivni materijali FIPA-e i Savjeta stranih investitora u BiH.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital