Konferencija o ESG standardima

26. Januara 2022by ficba

Vijeće stranih investitora u Bosni i Hercegovini (FIC), AIRE Centar i Sustineri Partners organizovali su konferenciju “Okolišni, društveni i standardi korporativnog upravljanja (ESG) i Zapadni Balkan – Prema održivom poslovanju” u Sarajevu. Skup je, pored učesnika u sali, pratilo i oko 200 učesnika putem online platforme.

Vijeće stranih investitora u Bosni i Hercegovini je posvećeno povezivanju cijelog regiona s ciljem praćenja novih standarda i obaveza, koji posebno mogu da utječu na poslovanje stranih kompanija i velikih izvoznika. Saradnja sa AIRE Centrom i Sustineri Partners nam omogućava da preuzmemo znanja iz cijele Evrope, prepoznamo šta su mogućnosti kompanija ovdje i iskoristimo ESG standarde, ne kao obavezu, već kao izazov i priliku”, poručila je Sanja Miovčić, izvršna direktorica FIC-a.

Konferenciju su otvorila uvodna obraćanja koja je moderirala Elma Veledar Arifagić iz kompanije “dmb consulting”. Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Matt Field otvorio je skup, izrazivši podršku ciljevima konferencije.

Programska direktorica AIRE Centra za Zapadni Balkan, Biljana Braithwaite je dodala:

“Za nas koji smo već duži niz godina prisutni u regionu i radimo na unapređenju vladavine prava i zaštite ljudskih prava u nastojanju da Zapadni Balkan odgovori na izazove koje donose evropske integracije i šire globalno povezivanje, tema današnjeg skupa predstavlja dugoočekivani iskorak jer govorimo o odgovornosti poslovnog sektora, i doprinosu koji on može dati u ovim procesima.”

Konferencija je okupila predstavnike kompanija sa iskustvom uvođenju i praćenju ESG standarda u svom poslovanju na Zapadnom Balkanu, predstavnike ključnih međunarodnih organizacija i finansijskih institucija, te brojne međunarodne stručnjake za ESG standarde u Evropi.

Na prvom panelu “ESG – put za održivi rast i investicije” govorili su rezidentna koordinatorica UN-a u BiH dr. Ingrid Macdonald, šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Sheldon, šefica ureda IFC-a za BiH Lada Buševac, šefica ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl i Herman Bril, direktor Arabesque Asset Management. Rukovodioci ključnih finansijskih investicija ohrabrili su nastavak aktivnosti na promociji ESG standard u zemlji i regionu.

U nastavku programa uslijedila je prezentacija o ulozi ESG-a u bankarskom sektoru a govorio je Giuesppe Zammarachi, šef Odjela za održivost i ESG politike UniCredit grupacije.

Na popodnevnoj diskusiji “Zapadni Balkan i ESG standardi: Prilika ili neophodnost” koju je moderirala Marija Jovanović, profesorica na Univerzitetu u Essexu i stručnjakinja u oblasti pitanja zaštite ljudskih prava u biznis sektoru.

Po okončanju diskusija, programska direktorica AIRE Centra za Zapadni Balkan je moderirala završnu diskusiju i usvajanje zaključaka, u čemu je učestvovalo preko 200 sudionika online i 50 gostiju koji su danas imali priliku uživo pratiti konferenciju u Sarajevu.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital