Vijeće stranih investitora na „Expo 2020 Dubai“

20. Decembra 2021by ficba

Bosna i Hercegovina jedna je od 192 zemlje koje su se ove godine u Dubaiju predstavljale na najstarijoj i najprestižnijoj izložbi EXPO 2020, u periodu od oktobra 2021. do kraja marta 2022. godine. U okviru programa ove izložbe svaka zemlja učesnica ima predviđen i Nacionalni dan, pa tako i Bosna i Hercegovina.

Nacionalni dan Bosne i Hercegovine na Expo Dubai 2020 obilježen je 18. decembra 2021. godine, a ceremonija podrazumijeva i obraćanje zvaničnih predstavnika delegacije Bosne i Hercegovine i svečani kulturno – umjetnički program u paviljonu Bosne i Hercegovine.

Kao član Organizacionog odbora EXPO 2020 BiH, tim povodom, u Dubaiju je boravila i izvršna direktorica VSI, Sanja Miovčić u sklopu delegacije Bosne i Hercegovine koju predvodio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić. Pored predstavnika Vijeća stranih investitora delegaciju su činili predsjednik Organizacionog odbora EXPO 2020 BiH, ministar privrede KS Adnan Delić, ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministrica turizma FBiH Edita Đapo, kao predstavnik akademske zajednice, prof.dr. Vjekoslav Domljan, te Emir Granov, u funkciji predstavnika državnog investicijskog fonda Dubaija i poslovne zajednice.

Članovi delegacije BiH, tokom boravka u Dubaiju, susreli su se sa predstavnicima potencijalnih investitora i drugih vlada, s ciljem povezivanja kako s vladama, tako i s predstavnicima globalne poslovne zajednice.

Predstavnici poslovne zajednice u nedjelju, 19. decembra 2021. godine, prisustvovali su na Country Business Briefingu (CBB) Bosne i Hercegovine, gdje su imali priliku zainteresovanim učesnicima ovog skupa predstaviti komparativne prednosti koje BiH nudi u oblasti poduzetništva, malih i srednjih preduzeća, kao i atraktivnih projekata u sektorima transporta, energetike, informatike, drvne i metalske industrije, poljoprivrede, i naravno u sektoru turizma.

Važno je istaknuti da su se predstavnici poslovne zajednice, koji će učestvovati na CBB, odazvali na poziv koji im je uputio predsjednik Organizacionog odbora, ministar Delić u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Udruženjima poslodavaca BiH, entiteta FBiH i RS-a, te Distrikta Brčko i Vijećem stranih investitora (FIC).

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital