Generalna skupština imenovala nove članove Upravnog odbora Vijeća stranih investitora

16. Marta 2022by ficba

Vijeće stranih investitora BiH (VSI) održalo je jučer u Sarajevu  9. Generalna skupština za 2022. godinu.

Na Generalnoj skupštini okupili su se članovi VSI koji su pored usvajanja internih izvještaja za 2021. godinu raspravljali o narednim aktivnostima za tekuću godinu, te izabrali Predsjednika Udruženja kao i nove članove Upravnog odbora.

Na devetoj Generalnoj skupštini za 2022. godinu Vijeća stranih investitora BiH (VSI) za predsjednika Upravnog odbora, jednoglasnom odlukom, ponovno je izabran Branimir Muidža, višegodišnji predsjednik VSI, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj/Heidelberg Cement Group.

Pored Muidže u novi saziv Upravnog odbora izabrani su: Valentin Ilievski (Messer), te Manuela Naessl (EBRD), Stjepan Kumrić (Lukavac Cement), Mubera Brković (PwC), Bojana Škrobić Omerović (Networks), Amir Salkanović (ProCredit bank), Mirha Krivdić (Raiffeisen bank), Dejan Jokić (Mtel), Sena Šaranović (ArcelorMittal Zenica), Miloš Bošnjaković (Lykos Balkan Metals), Nedžad Gušić (BBI), Dina Duraković (DMB Legal), Arijana Maksimičuk (Telemax) i Goran Cerovina (NELT).

– Izuzetno sam zadovoljan odzivom svih članica i njihovim sveukupnim doprinosom radu Udruženja, a činjenica da smo povećali broj članova za više od 20 posto u protekle dvije godine naročito u doba pandemije ukazuje da su i članice prepoznale kvalitetu i važnost VSI/FIC-a i potrebu udruživanja kako bi zajedno poticali i kreirali povoljniji ambijent poslovanja u BiH – izjavio je Muidža.

U proteklih 16 godina, kontinuiranim aktivnostima na otklanjanju i identifikovanju barijera ključnih za dalji razvoj privrede i poticaj investicija kroz pružanje podrške reformama, VSI se pozicionirao kao legitimni predstavnik investitora u BiH i glavni partner i sagovornik predstavnicima vlasti i koordinator zagovaranja i iniciranja promjena za razvoj ekonomije i privlačenje investicija.

– Kroz našu misiju zagovaramo unapređenje investicione klime i sveukupnog poslovnog okruženja u BiH, za opću dobrobit budućeg ekonomskog razvoja. VSI afirmiše  dobre prakse svojih članica i nastoji što više približiti svjetske ekonomske trendove bosanskohercegovačkoj poslovnoj zajednici, te u okviru toga, nudi rješenja vlastima u BiH kako bi se prevazišle prepreke na koje investitori u BiH nailaze u svom poslovanju. Naše kompanije članice VSI najbolji su mogući diplomatski ambasadori BiH čiji pozitivni primjeri uspješnog poslovanja mogu biti magnet za druge ozbiljne investitore. – izjavio je Muidža.

Vijeće stranih investitora – VSI (Foreign Investors Council – FIC) je najznačajnija, nezavisna neprofitna poslovna asocijacija koja od 2006. godine djeluje kao jedinstven glas investitora prisutnih u Bosni i Hercegovini, te okuplja 70 respektabilnih stranih i domaćih kompanija koje su do sada investirale u BiH više od 9 milijardi KM, te zapošljavaju više od 20.000 bh. građana. Članice VSI dolaze iz različitih sektora: prerađivačka industrija, rudarstvo, građevinarstvo, energija, trgovina, informacione tehnologije, pravne i finansijske usluge, telekomunikacije, proizvodnja hrane i pića, i mnogi drugi.

 

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital