Fabrika cementa Lukavac predstavlja film o alternativnim gorivima

8. Maja 2020by ficba

U sklopu svog projekta ‘U prijateljstvu s prirodom” Fabrika cementa Lukavac je realizirala edukativni film o alternativnim gorivima pod nazivom ‘Pioniri u korištenju alternativnih goriva”. Ovo je poučna priča za sve generacije, u kojoj se na slikovit način obašnjava šta su to alternativna goriva i koje su prednosti njihove upotrebe u današnjem svijetu.

Još 2012. godine Lukavac Cement je krenuo sa upotrebom alternativnog goriva ili ‘goriva budućnosti”, te s pravom može reći da je pionir u ovoj oblasti na našim prostorima. Prošle godine Fabrika je u svom proizvodnom procesu obezbijedila udio alternativnih goriva u iznosu od 45%, dok trenutni udjel iznosi 60%. S obzirom na svoje tehničke mogućnosti do kraja 2020. imat će supstituciju i do 70 %.

Postupak korištenja otpada kao alternativnog goriva je siguran način valoriziranja otpada koji može donijeti višestruku dobit kako društvenoj zajednici tako i cementnoj industriji. Pored značajnog smanjenja visokih troškova potrošnje energije, osigurava se opstanak tj. budućnost fabrike i stvaraju nova radna mjesta. Ono predstavlja »zelenu « alternativu, čijom upotrebom se uveliko smanjuju emisije ugljičnog dioksida u atmosferu i ostvaruju mnogi drugi pozitivni efekti. Jedna od najvažnijih prednosti upotrebe ovog goriva jeste očuvanje okoliša, odnosno eliminacija i zbrinjavanje otpada na siguran i energetski efikasan način.

Sve što dosada niste znali o gorivu iz otpada koje uveliko štedi prirodne resurse, kako i zašto ga koristi Fabrika cementa Lukavac, pogledajte u ovom filmu.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital