Kompanija Eastern Mining se seli u Vareš do kraja 2020.

11. Maja 2020by ficba

 

Kompanija Eastern Mining, koja će u dvije godine otvoriti rudnik olova, cinka i barita, do kraja ove godine u potpunosti će se preseliti u Vareš. Prema riječima direktora kompanije Miloša Bošnjakovića, Eastern Mining je registrovan u Sarajevu.

‘Međutim, u međuvremenu smo registrirali podružnicu u Varešu. Cilj nam je bio da porez koji plaćamo za naše radnike završava u Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno u općini Vareš. Sa sigurnošću mogu reći da će tokom 2020. sve naše poslovanje biti prebačeno u Vareš jer ovo je vareški projekt i mislim da treba stajati naziv – kompanija Eastern Mining sa sjedištem u Varešu”, rekao je direktor Bošnjaković.

Ističe kako kompanija Eastern Mining intenzivno radi na dobivanju svih dozvola za otvaranje rudnika u kojem se, osim navedenih metala, prema istraživanjima, nalaze znatne količine zlata i srebra.

Preduvjet za to su istražne radnje na koncesijskom području. Koliko je projekt ozbiljan, pokazuje podatak kako su trenutno u fazi dobivanja dodatnih dozvola na proširenju koncesijskog područja. Iz navedene kompanije više puta su ponovili kako je, ako se sve stvari budu odvijale ovim tempom, otvaranje rudnika planirano 2022.

Prema informacijama iz ove tvrtke, sam rudnik trebao bi zapošljavati više od 300 radnika, dok će broj onih koji će njegovim otvaranjem indirektno dobiti posao biti znatno veći.

Kompanija Adriatic Metals, u sklopu koje djeluje i Eastern Mining, procijenila je neto vrijednost metala u Varešu na 916 mil USD.

Najavljuje se kako će eksploatacija trajati 15-ak godina, od 2022. do 2037. To znači da će čista zarada u prosjeku iznositi stotinjak miliona KM godišnje.

Koncesijska naknada značajno će pridonijeti infrastrukturi Zeničko-dobojskog kantona i Vareša.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital