Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2017: Ekonomija je ključ svega i mora biti ispred politike

9. Februara 2017by ficba

Ekonomija mora biti ispred politike, ona mora biti ključ svega, a sve ostalo je gubljenje vremena, istaknuto je danas u Sarajevu na otvaranju Ekonomskog foruma koji se održava u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemal Kozarić kazao je da je Ekonomski fakultet smatrao potrebnim da da svoj doprinos i inicira razgovore predstavnika javnog i realnog sektora, pri tome u njih uključujući i predstavnike akademske zajednice. Kaže kako je veliki broj pozitivnih primjera iz BiH te da vlasti jednostavno moraju prepoznati ljude iz realnog sektora. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže kako ekonomski pokazatelji za 2016. godinu nisu tako loši, iako  generalno država zaostaje za regionom. Naglašava kako najveći problem predstavljaju loša konkurentnost, ekonomske slobode i prepreke u poslovanju. Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kaže kako treba praviti ambijent u koji vrijedi investirati, dodajući kako u BiH nije toliko loše jer imamo stabilnu valutu.

“Prioritet je stvaranje povoljnog ambijenta i smanjenje poreza kako bi poboljšali investicije”, kaže Ivanić, naglašavajući kako nema stranih investicija dok domaći investitori ne počnu ulogati. Dodaje kako je u BiH i dalje velika nezaposlenost. “U BiH je samo jedna ambasada izdala više od 15 hiljada viza jer ljudi ovdje nisu mogli da nađu posao. Smatram kako je Reforma penzionog i zdravstvenog sistema ključ za bolji poslovni ambijent.Program ekonomski reformi je nešto o čemu trebamo imati zajedničke poglede”, zaključio je Ivanić.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara saglasan je kako su reforme i modernizacija ključan faktor rješavanja problema u Bosni i Hercegovini. Zvizdić se pohvalio dobrim rezultatima iz Reformske agende. Kazao je da je stepen realizovanih mjera na nivou BiH veći od 40 posto. “Zaustavljeno je zapošljavanje u javnoj upravi.Provedena je značajna reforma rada koja je dovela do novih radnih mjesta. Izvoz iz  BiH se povećao i veći je za 4,8 posto, smanjen je trgovinski deficit, namjenska industrija bilježi rast od 100 posto, izvezli smo voća 130 miliona KM mesa, 70 miliona, ulja 150 miliona KM, rekorde bilježimo i u turizmu”, kazao je Zvizdić, dodajući kako poseban akcenat treba staviti na obrazovanje, konkurentnost, odlazak radne snage.

Govoreći o rezultatima u Kantonu Sarajevo, Elmedin Konaković, premijer KS, je kazao kako su sve najavljene reforme imale dobar efekat, tako da je u KS smanjen broj zaposlenih u javnoj upravi za 800 ljudi, a u realnom sektoru povećan za 4000 novih radnika. Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2017. je prvi događaj u našoj zemlji koji će na jednom mjestu okupiti predstavnike najviše izvršne vlasti, poslovne i akademske zajednice, čiji je zajednički cilj unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u BiH.

Tako će između ostalih učesnici panela biti: premijer FBiH Fadil Novalić, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, direktor Direkcije za europske integracije BiH Edin Dilberović, profesori na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija i Dženan Đonlagić, predsjednik Udruženja stranih investitora u BiH Branimir Muidža, kao i mnogi drugi. Kako je rečeno, ovaj događaj ima višestruke vrijednosti za bh. društvo, posebno zbog činjenice što će prvi put na jednom mjestu kroz otvoreni dijalog vlada, realni i javni sektor, svaki iz svog ugla djelovanja, razgovarati o problemima i prilikama s kojima se susreću te pokušati usvojiti konkretne prijedloge i smjernice koje će biti stavljene na raspolaganje kreatorima ekonomskih politika u BiH.

Izvor: Akta.ba

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital