Vijeće stranih investitora BiH (VSI) održalo 7. Generalnu skupštinu u Sarajevu, Branimir Muidža jednoglasno izabran za predsjednika

15. Decembra 2016by ficba

Sarajevo, 14.12.2016.g. – Vijeće stranih investitora BiH (VSI) održalo je u srijedu 14. decembra 2016. godine 7. Generalnu skupštinu za 2016. godinu.

Na Generalnoj skupštini okupili su se članovi VSI-a koji su pored usvajanja internih izvještaja za 2016. godinu raspravljali o narednim aktivnostima za tekuću godinu, te izabrali Predsjednika VSI-a kao i nove članove Upravnog odbora za mandat 2016/17. godinu.

Za Predsjednika Upravnog odbora, jednoglasnom odlukom, ponovno je izabran gospodin Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj / Heidelberg Cement Group. Pored Branimira Muidže slijedeći članovi su izabrani u novi saziv Upravnog odbora:

– Edin Hrnjica, direktor ProCredit bank;
– Ian Brown, šef ureda EBRD u BiH;
– Izet Imamović, direktor Fabrike cementa Lukavac;
– Karlheinz Dobnigg, direktor Raiffeisen bank BiH
– Jasmina Lopičić, izvršna direktorica za finansije M:tel a.d. Banja Luka;
– Mehta Nikhil, izvršni direktor za finansije ArcelorMittal Zenica;
– Mirko Vincetić, direktor IMO Junior;
– Mubera Brković, viši menadžer u PricewaterhouseCoopers Sarajevo;
– Nedžida Salihović-Whalen, partner u CMS Reich-Rohrwig Hainz;
– Sandra Kasalo-Fazlić, šef predstavništva Japan Tobacco International u BiH;
– Srđan Pešević, direktor G Petrol (GAZPROM);
– Stevan Dimitrijević, partner u Dimitrijević & Partners
– Valentin Ilievski, direktor Messer BH Gas
– Višnja Dizdarević, partner Marić & Co

Gospodin Branimir Muidža, Predsjednik Upravnog odbora VSI-a i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj / Heidelberg Cement Group nakon održane Generalne skupštine izjavio je:

“Izuzetno sam zadovoljan što je VSI povećao broj članova za 50% u protekle dvije godine, te danas broji preko 55 članica. Činjenica je da je VSI do sada etabliralo kao legitimni partner vlastima u BiH u provođenju reformi i poboljšanju poslovnog ambijenta. Vjerujem da ćemo u naredne dvije godine učiniti i mnogo više za strane investitore u BiH, ali i za sam razvoj Bosne i Hercegovine. Cilj VSI-a ove godine će biti promocija konkretnih mjera iz naše Bijele knjige, fokus na reformama koje bi trebale rezultirati nižim opterećenjima na rad i investicije, uklanjanju administrativnih barijera i povećanjem stranih direktnih ulaganja. Očekujemo podršku kako privrednika u BiH, tako i domaćih vladinih institucija, na ubrzanju reformi u procesu osnaživanja BH ekonomije. Mediji u svemu ovome imaju izrazito važnu ulogu, tako da očekujemo i njihovu veliku podršku. €ť

****

Osnovano 2006. godine, kao neprofitno udruženje, Vijeće stranih investitora BiH ima za cilj da djeluje kao jedan glas svih stranih investitora u Bosni i Hercegovini, te nastoji promovirati poslovno orijentisane inicijative i pružiti praktičnu podršku svim investitorima kako bi poboljšali poslovno okruženje u zemlji.  Članovi VSI-a do sada su investirali preko 4,5 milijarde eura u BiH i zapošljavaju više od 14 hiljada radnika.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital