EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji za 2015-16: Izbalansirati finansiranje

11. Februara 2016by ficba

Sarajevo, 11. februar 2016. godine – Evropska banka za obnovu i razvoj prezentirala je svoj Izvještaj o tranziciji 2015-16 “Izbalansirati finansiranje €ť, u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.   Izvještaj opisuje ključne događaje u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine i razmatra predstojeće izazove tranzicije s kojima se suočava Bosna i Hercegovina i širi region.

Tokom prezentacije dva urednika Izvještaja, Peter Sanfey (Zamjenik direktora za strategiju i politiku zemlje) i Alexander Plekhanov (Viši ekonomist) su prezentovali glavne nalaze Izvještaja, a Tamir Mostarac, bankar iz   EBRD-ovog predstavničkog ureda u Bosni i Hercegovini dao je pregled investicionih rezultata Banke i širu strategiju u zemlji.

Nakon prezentacije EBRD-ovog Izvještaja o tranziciji 2015: Izbalansirati finansiranje uslijedio je razgovor o ekonomskim potencijalima zemlje i daljim mogućnostima za saradnju između BiH i EBRD.

Tokom protekle decenije globalni finansijski sistem je doživio značajne promjene, a te promjene nigdje nisu bile tako duboke kao u zemljama u koje EBRD investira.

EBRD-ov izvještaj o tranziciji za 2015/16 – Izbalansirati finansiranje – prati evoluciju finansiranja u tranzicijskoj regiji nakon krize u 2008-09 godini i razmatra pitanje kako treba izbalansirati finansiranje da se obezbijede raznovrsniji i stabilniji prilivi finansijskih sredstava za podršku ekonomskog razvoja.

Izvještaj navodi da je, sedam godina nakon erupcije globalne finansijske i ekonomske krize, rast u tranzicijskom regionu u cjelini skoro jednak nuli i da je zaustavljena ekonomska konvergencija sa razvijenijim ekonomijama.

U isto vrijeme, dramatično smanjenje vanjskih debalansa u regionu je postignuto na štetu ulaganja. “Region treba da investira oko 75 milijardi US$ više na godišnjoj osnovi da bi ponovo doveo investicije na nivo koji se očekuje od ekonomija u ovom stadiju razvoja €ť navodi se u Izvještaju.

Zaključci Izvještaja o tranziciji – potreba za rebalansom finansijskog sektora   -su zasnovani na analizama jedinstvenih podataka koji odražavaju EBRD-ove veze sa finansijskim institucijama, privatnim investitorima i preduzećima širom regije.

U elektronskoj verziji izvještaja također se mogu naći detaljne procjene makroekonomskih događaja i strukturnih reformi u Bosni i Hercegovini i drugim državama u regiji, kao i izazovi u 2016 godini.

Od početka svog rada u Bosni i Hercegovini, EBRD je investirala više od 1.8 milijardi eura u preko 127 projekata u zemlji. Banka investira u razvoj infrastrukture, podršku malim i srednjim preduzećima i jačanje finansijskog sektora.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital