EBRD Annual Meeting & Business Forum

3. Aprila 2019by ficba

Bosna i Hercegovina je zemlja domaćin 28. Godišnjeg sastanka Odbora guvernera, investicijske konferencije i biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji će se održati u Sarajevu, od 7. do 9. maja 2019. godine.

Ovim povodom, Bosnu i Hercegovinu, zemlju poznatu po kulturnim i prirodnim raznolikostima, posjetiti će više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ovaj događaj vidi kao veliku priliku za rast i razvoj zemlje, ulaganje u infrastrukturu, prezentaciju ogromnih potencijala, podizanje konkurentnosti i značajno povećanje investicija. Odlukom da jedan od najvećih biznis događaja svijeta bude održan u BiH, našoj zemlji je ukazano veliko povjerenje i priznanje.

BiH, poznata kao ‘srce regiona”, istinski je primjer teme koja je ove godine u fokusu Godišnjeg sastanka – “Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta €ť. Činjenica da je BiH zemlja domaćin događaja ovako velikog obima, ujedno je i poruka Bosne i Hercegovine o stabilnosti i bezuvjetnoj predanosti još snažnijem rastu vlastite ekonomije. Zbog toga je, kroz bogat program biznis foruma, investicionih sesija i sastanaka, osiguran ambijent za povezivanje brojnih privrednika i najvećih svjetskih kompanija, te predstavljanje konkretnih projekata koji će doprinijeti razvoju, većem zapošljavanju i rješenju problema iseljavanja stanovništva, a posebno mladih na ovim prostorima.

Kroz poseban dio programa, Sesiju o potencijalima za investiranje, BiH će imati priliku da prezentira svoje potencijale za ulaganje i benefite geostrateške pozicije. U fokus sesije stavljena su područja u kojima Bosna i Hercegovina obiluje potencijalima i gdje je, uz podršku investitora, moguće napraviti značajne pomake. To su, prije svega, IT sektor, auto i mašinska industrija, drvna industrija, energetika, turizam itd. Svi privrednici su pozvani da dostavljaju svoje projekte, jer više ideja donosi i više mogućnosti, a ovu šansu koja se pružila našoj zemlji treba iskoristiti.

Zemlja, more, nebo, kultura i narodi Bosne i Hercegovine predstavljaju njenu najveću moć, “Moć različitosti €ť, koju će ovom prilikom upoznati svi učesnici Godišnjeg sastanka odbora guvernera EBRD-a.

Domaćini ovog velikog skupa će osigurati da, kako kroz zvanične, tako i kroz posebne, kulturne događaje, svi učesnici dožive istinske vrijednosti i ljepote ove zemlje, otvarajući nova vrata – vrata ekonomski prosperitetnije Bosne i Hercegovine.

O godišnjem sastanku i poslovnom forumu EBRD-a

Godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održava se jednom godišnje, kao obaveza propisana statutom. No, ova manifestacija uključuje i bogat program drugih paralelnih dešavanja, kao što su Poslovni forum; program za predstavnike civilnog društva; obiman angažman u lokalnim i međunarodnim medijima; Godišnji sastanak donatora, brojni kulturni i društveni događaji.

Saznajte više o EBRD.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital