Zajedničke aktivnosti s ciljem stvaranja boljeg okruženja za strane investitore

26. Decembra 2014by ficba

Teme sastanka na kojem su sudjelovali premijer Tuzlanskog kantona, Bahrija Umihanić, predstavnici Vijeća stranih investitora u BiH, predstavnici USAID-a i grada Tuzla bili su izgledi i potencijali za privlačenje novog razvoja i postojećih stranih investicija, te problemi i poteškoće s kojima se kojima se strani investitori suočavaju u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici VSI su učestvovali na sličnim sastancima i u drugim kantonima, a zajedničke probleme za poslovanje stranih investitora predstavljaju administrativne prepreke, dobivanje potrebnih dozvola, politička i pravna nesigurnost, podjela nadležnosti između različitih nivoa vlasti, te poreski zakoni koji sužavaju opseg za razvoj poslovanja. “Drago nam je čuti da je ova vlada napravila Strategiju razvoja, Registar administrativnih procedura i Vodič za strane investitore, te da je uzela u obzir preporuke iz Bijele knjige 2012/13. Dolazeća vlada može i dalje koristiti ove preporuke kao vodič u procesu reformi €ť , rekla je Bojana Škrobić-Omerović, Izvršni direktor Vijeća stranih investitora. Predstavnici stranih investitora, Xella BH i Sisecam soda iskoristili su ovu priliku da pohvale rad, predanost i podršku Vlade Tuzlanskog kantona stranim investitorima, ali i da predstave neke veće probleme s kojima se suočavaju. “Obzirom da se većina tih problema mora rješavati na federalnom i državnom nivou vlasti, uvjereni smo da će Vlada Tuzlanskog kantona, u komunikaciji s drugim nivoima vlasti, učiniti sve u njenoj moći da potakne određene promjene €ť, rekao je Emir Kadrić, direktor Xella BiH. U prethodnom periodu Gradska uprava grada Tuzla je napravila veliki pomak u radu i pokazala veliku posvećenost poduzetnicima i investitorima.

“Imenovali smo osobu odgovornu za pružanje podrške i pomoći investitorima, registrovat ćemo, te u najkraćem roku riješiti sve problem. Prilikom naše zadnje posjete investitorima primijetili smo da postoji dosta legislative koja se mora mijenjati na federalnom nivou kako bi se investitorima omogućili bolji uslovi za rad €ť, rekao je Vedran Lakić, voditelj Odjela za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti u Upravi grada Tuzla. U Tuzlanskom kantonu i dalje su vidljive posljedice loše privatizacije, česti su prosvjedi radnika, što u velikom mjeri sprečava priliv stranih investicija. “Iskreno se nadam da će ovi otežavajući faktori uskoro nestati, te da će situacija biti povoljnija, €ť rekao je premijer.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital