VSI aktivno sudjelovao u deblokiranju rada Komisije za vrijednosne papire FBiH

9. Septembra 2021by ficba

Nakon skoro dvije godine blokade Komisija za vrijednosne papire FBiH dobila je nove članove, čime je deblokiran njen rad i omogućeno normalno funkcionisanje.

U proteklih 20 mjeseci poslovna zajednica je na incijativu velikog broja privrednih društava i banaka u više navrata alarmirala Parlament i Vladu Federacije BiH da je došlo do obustave rada Komisije za vrijednosne papire FBiH kao posljedice neimenovanja novih članova Komisije u Parlamentu FBiH. U tom upozorenju, FIC je zajedno sa svojim partnerima, ukazao na sve posljedice koje ovo opstruiranje normalnog funcionisanja Komisije može imati na tržište kapitala u Federaciji BiH.

Naime, blokada rada Komisije dovela je privredna društva iz FBiH, u nepovoljan položaj i uzrokovala direktnu materijalnu štetu iz razloga nemogućnosti da se sredstva koja su namijenjena i već operativna, investiraju na tržištu vrijednosnih papira. Obustava rada Komisije primarno je uticala na nemogućnost dokapitalizacije privrednih društava, sprječavajući ih da time ispune zakonske obaveze i izvrše jačanje kapitalne osnove. Zbog nemogućnosti rada Komisije na desetine miliona KM ulaganja u BiH je bilo na čekanju već duži vremenski period.

Također, još jedna direktna posljedica blokade rada Komisije je ta da na registracijskim sudovima u FBiH, zbog nemogućnosti ishodavanja rješenja o promjenama članova Nadzornog odbora (čije ishodovanje je uvjetovano saglasnošću Komisije), dionička društva nisu mogla da izvrše ni promjenu sastava Uprave po odlukama Nadzornog odbora a što posljedično onemogućava normalno funkcionisanje poslovnih procesa.

Zajednički, Vijeće stranih investitora u BiH, Udruženje banaka BiH, Udruženje poslodavaca FBiH i Privredna/Gospodarska komora FBiH kao institucionalni predstavnici poslovne zajednice tokom 2021. godine, intenzivno su radili na otklanjanju ovog problema što je rezultiralo konačnom deblokiranju rada Komisije.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital