Vijeće stranih investitora BiH prezentiralo poslovno okruženje u BiH Japanskoj poslovnoj delegaciji

11. Oktobra 2016by ficba

Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji s Japanskom vanjskotrgovinskom organizacijom (JETRO Wien), Ambasadom Japana u BiH i Agencijom za unapređenje stranih investicija u BiH organizovala je posjetu japanske poslovne delegacije BiH.

Cilj posjete japanskih privrednika je bio mogućnost razvoja poslovnih odnosa sa Bosnom i Hercigovinom. Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić istakao je kako se u BiH radi na poboljšanju poslovnog ambijenta, dodajući kako je BiH trenutno zemlja sa najboljim poslovnim ambijentom u regionu. U slopu posjete predstavnici Vijeća stranih investitora, izvršna direktorica VSI, Sanja Miovčić, te članovi Upravnog odbora VSI, Sandra Kasalo Fazlić, Valentin Ilievski i Biju Nair upoznali su Japanske privrednike sa poslovnim prilikama i pozitivnim iskustvima  stranih investitora koji već duži niz godina posluju u BiH.

Ovaj susret smatra posebno važnim jer vanjskotrgovinska razmjena naše zemlje sa Japanom nije velika i ona iznosi otprilike 10 miliona.  Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa rekao je kako je otkrio da BiH ima mnogo potencijala, kako u pogledu energetskog i prerađivačkog sektora, tako i u poljoprivredi te da bi se trebalo poraditi na povećanju vanjskotrgovinske razmjene. “Veoma sam sretan što JETRO i VTK BiH organizuju danas zajednički događaj. Smatram da mnogi japanski biznismeni nemaju pretjerano pozitivnu percepciju BiH. Ovo će biti dobra prilika da se uvjere u suprotno”, kazao je Ogawa.  On je zaključio kako su neke japanske firme već prisutne u BiH i da će doći do proširenja te saradnje i još većih investicija.

Iz JETRO-a su kazali kako im je drago što se nalaze u Sarajevu sa 18 ljudi iz 13 kompanija koje su došle iz Japana. Istakli su da je svrha ove misije da se dobiju tačne informacije koliko je poslovno okruženje u BiH atraktivno. Dodaju da je snaga zemlje dobar pristup evropskom tržištu, kao i relativno jeftina radna snaga i niski porezi.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital