Uspješno održan webinar „E-trgovina u Bosni i Hercegovini“

4. Novembra 2021by ficba

Vijeće stranih investitora (Foreign Investors Council) i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) organizirali su u utorak, 26.10.2021. godine, putem Zoom platforme/aplikacije webinar na temu „E-trgovina u Bosni i Hercegovini: kreiranje online prodavnice (web shopova), prednosti, nedostaci, modeli i načini plaćanja u online trgovini’’.
Cilj webinara je bio unaprjeđenje znanja polaznika u oblasti online trgovine sa različitih aspekata, te međusobna razmjena iskustva polaznika u ovoj vrlo aktuelnoj oblasti u trenutku kada se suočavamo sa velikim izazovima. Imajući u vidu visok nivo interakcije, razmjene iskustava i brojna postavljena i odgovorena pitanja, sa zadovoljstvom se može konstatovati da je cilj webinara ispunjen.
U uvodnom obraćanju polaznicima webinara se obratila gđa. Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora BiH, te upoznala prisutne sa radom, aktivnostima, ciljevima, misijom i vizijom Vijeća stranih investitora. Gđa. Miovčić se zahvalila prisutnima na velikom odzivu i izdvojenom vremenu za prisustvo ovom webinaru. 127 prisutnih polaznika na webinaru najbolji je pokazatelj koliko je ova tema aktualna.
Polaznicima webinara se ispred Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH obratio i gdin. Mirza Konjo, te istakao da je pandemija koronavirusa ubrzala implementaciju mnogih aktivnosti sa prefiksom ‘e’, poput e-trgovine, e-learninga, itd. U vremenu izazova i krize, posjedovanje e-trgovine je bio ključ za prezentiranje proizvoda i usluga potencijalnim kupcima.
U nastavku, gdin. Konjo je upoznao prisutne sa projektom „Digitalna komora“, te aktivnostima VTK BiH na izradi self-study kurseva u okviru „Digitalne akademije“, koji će biti dostupni bh. poslovnoj zajednici preko LMS-a VTK BiH do kraja tekućeg godine.
Uvodno predavanje je održao gdin. Dušan Makrlík, voditelj prodaje, Retailys.com s.r.o., na temu „The role of Saas (Software as a Service) in the global omnichannel expansion in Europe“. Retailys.com je brzorastući češki pokretač e-trgovine, prvi u Češkoj Republici koji je razvio takozvanu „višekanalnu platformu za e-trgovinu“, platformu koja omogućava trgovcima na malo da prodaju i uvrštavaju svoje proizvode kroz mnogo različitih internetskih prodaja kanala istovremeno u Evropi. Tako kompanije mogu lako stvoriti vlastite strane evropske e-trgovine, ispunjavajući lokalne zahtjeve, upravljati svojim računima na globalnim tržištima kao što su Amazon, eBay i druga tržišta i web stranice za usporedbu cijena. Sistem uključuje napredno upravljanje zalihama proizvoda i upravljanje skladištem. Narudžbe sa svih prodajnih kanala prikazane su na jednoj nadzornoj ploči. Zahvaljujući maloprodaji, kompanije se mogu proširiti po cijeloj Europi samo s jedne nadzorne ploče. Više informacija na https://www.retailys.com/our-story/.
Pored gospodina Makrlíka, u svojstvu predavača, učešće su uzeli i eksperti iz Bosne i Hercegovine, gđa. Dinka Majanović, Voditeljica za razvoj IT sektora pri projektu MarketMakers sa temom „Uspostavljanje eko sistema u BiH – Online trgovina izazovi i prilike za razvoj“ i gdin. Jasmin Marić, OLX, Direktor za poslovni razvoj sa temom „Online trgovina u BiH, primjeri iz prakse“.
Webinar je ocijenjen kao vrlo uspješan i koristan, te je zaključeno da je u predstojećem periodu potrebno raditi na organizaciji dodatnih edukacija na ovu temu.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital