Predstavljen prvi ‘VSI Poslovni barometar’

17. Decembra 2015by ficba

Birokracija, ishodovanje dozvola i korupcija prepreke za ulaganje u BiH
Sarajevo, 17. decembar 2015. godine – U HUB 387 (Bosmal City Center) u Sarajevu javnosti je predstavljen prvi izvještaj ‘VSI Poslovni barometar”.

Izvještaj “VSI Poslovni barometar €ť je ključna aktivnost Vijeća stranih investitorau Bosni i Hercegovini (VSI BiH) realizovana u saradnji sa Projektom unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), kojeg zajednički finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (Sida).

Anketa ima za cilj sticanje boljeg uvida o nivou zadovoljstva članica Vijeća stranih investitora poslovnim okruženjem, preprekama s kojima se suočavaju investitori, njihovim planovima za reinvestiranje i stvaranje više mogućnosti za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

“FIC Poslovni barometer €ť odražava stav članica VSI koje čine 70% od ukupnih stranih ulaganja u BiH. “Namjera nam je da kroz ovo istraživanje pokažemo stavove naspram ambijenta poslovanja u BiH i koliko bi mogli više doprinijeti razvoju BiH ekonomije ukoliko se uklone prepreke sa kojima se investitori suočavaju. Rezultati jasno upućuju da je očita želja i namjera za reinvestiranjem i zapošljavanjem novih radnika, no najveći izazov privrednicima su birokracija, predugo vrijeme potrebno za ishodovanje dozvola i korupcija €ť naveo je Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora generalni direktor Heidelberg Cement Group za BiH. Članice VSI-a su uvjerene da će rezultat ovog istraživanja biti putokaz svim donosiocima odluka da kreiraju reforme koje će poboljšati položaj investitora, ali i privuku nova ulaganja sa ciljem poboljšanja ambijenta poslovanja i poticanja daljih ulaganja.

 

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital