Predsjenik VSI učestvovao na Regionalnoj online konferenciji ‘Izazov izvoza – Moramo naprijed’

2. Septembra 2020by ficba

I ove godine u okviru projekta ‘100 najvećih u BiH”, koji organizuju Poslovne novine iz Sarajeva u suorganizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH i LRC-a, realizovana je treća po redu regionalnu panel konferencija pod nazivom ‘Izazov izvoza – Moramo naprijed €ť.

S obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa pandemijom izazvanom koronavirusom, ovogodišnja konferencija je održana online, 2. septembra putem Zoom aplikacije i okupila je oko 150 učesnika iz BiH i regiona.

Cilj konferencije bio je poručiti javnosti i privrednicima regiona da bez obzira na ekonomsku krizu koja je zadesila cijeli svijet ‘Moramo naprijed €ť. S obzirom na periode zatvaranja granica i ekonomija, u vrijeme kada se svi okreću ka sebi, izvoznici su se našli pred brojnim izazovima. Naglašeno je da oporavak bh. ekonomije zavisit će od oporavka EU u koju BiH izvozi sa 72% ukupne proizvodnje.


Panelisti su više puta naglasili važnost podrške države i politike, a među njima snažnu poruku je poslao Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i HeidelbergCement grupacije u BiH i Hrvatskoj, koji je naglasio bitnost funkcije države za strane investitore. ‘Država je ta koja treba da bude u kriznim momentima efikasnija, brža, konkretnija te ponudi veću dozu izvjesnosti i povuče odlučne korake, ona koja će prije svega slušati investitore. Jer, koga slušati ako ne investitore. Svima u javnom sektoru treba biti jasno odakle se pune budžeti €ť, istakao je Muidža.

Svoje učešće na konferenciji kao panelisti uzeli su: Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH; Marko Čadež, predsjednik UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF) i predsjednik Privredne komore Srbije; Safet Gerxhaliu, generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana; Zoran Jovanovski, glavni savjetnik Upravnog odbora Privredne komore Makedonije za ekonomska pitanja; Emil Kučković, direktor Poslovnih novina d.o.o. iz Sarajeva i član Uprave LRC Group; Jadranka Kuljanin, direktorica LRC d.o.o. vodeće bonitetne agencije u BiH; Marinko Tomić, generalni direktor EuroExpress brza pošta d.o.o. iz Banja Luke; Danijela Rakić, izvršna direktorica Metalos d.o.o. iz Kreševa; Nihad Unkić, direktor kompanije Herceg d.o.o. iz Srebrenika.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital