Predsjednik EBRD-a u posjeti Bosni i Hercegovini, i Srbiji gdje će održati govor o integraciji u EU

29. Augusta 2016by ficba

Predsjednik Chakrabarti će se sastati sa vladama i poslovnim ljudima da reafirmira EBRD-ovu podršku regionalnom dijalogu i najaviti održavanje Godišnje skupštine EBRD-a 2019 u Sarajevu

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sir Suma Chakrabarti posjetiće sljedeće sedmice dvije države Zapadnog Balkana tokom drugog dijela šire regionalne turneje. Predsjednik Chakrabarti će posjetiti Bosnu i Hercegovinu od 30 do 31 augusta, i Srbiju od 31 augusta do 1 septembra. Krajem jula Predsjednik EBRD-a je posjetio Kosovo, Albaniju i Crnu Goru. Vrhunac turneje biće govor koji će Predsjednik EBRD održati u parlamentu Republike Srbije o podršci regionalnim integracijama zemalja u kojima EBRD djeluje i približavanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Predsjednik će također najaviti da će Godišnja skupština i Poslovni forum EBRD-a 2019 godine biti održani u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Predsjednik će se u obje zemlje sastati sa visokim zvaničnicima kako bi razgovarao o rastućem značaju Zapadnog Balkana za EBRD, i o ulozi Banke u regionu. Predsjednik će se također sastati sa predstavnicima kompanija, diplomatske zajednice i predstavnicima drugih međunarodnih financijskih institucija koje su aktivne u regionu.

U Sarajevu, Predsjednik će se sastati sa vodećim predstavnicima vlasti, potpisati ugovor o zajmu za financiranje proširenja vodovodne mreže u općini Visoko u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, a također će održati govor na prijemu u povodu proslave 25 godina postojanja Banke i 20 godina djelovanja EBRD-a u Bosni i Hercegovini. U Beogradu, Predsjednik Chakrabarti će se sresti sa Premijerom Aleksandrom Vučićem, predstavnicima diplomatskog kora, financijskih institucija i privrednicima. Predsjednik EBRD-a će održati govor u Narodnoj skuštini Republike Srbije, u kojem će istaći značaj evropskih integracija kao “snažnog mehanizma za promoviranje efikasnih tržišta i reformi €ť. Očekuje se da će reći da region Zapadnog Balkana €ťzna bolje od mnogih drugih da saradnja predstavlja važno ulaganje u budućnost. €ť Povećanje saradnje između država Zapadnog Balkana na njihovom putu ka približavanju Evropskoj uniji već daje rezultate, po mišljenju Predsjednika EBRD-a.

Predsjednik EBRD-a će također naglasiti značaj integracija za dalji rast i konkurentnost i govoriti o “internacionalnim vrijednostima koje su u središtu mandata EBRD-a €ť. Uoči posjete, Predsjednik Chakrabarti je rekao: “Područje Zapadnog Balkana je jedan od naših prioriteta. Ostajemo opredijeljeni da aktivno podržavamo regionalnu integraciju, uključujući i bolju povezanost u oblastima prometa i energetike. Sa zadovoljstvom očekujem dalje proširenje saradnje i razgovore o novim idejama tokom mojih posjeta regionu. €ť

EBRD je jedan od najvećih investitora na Zapadnom Balkanu gdje je do sada uložila preko 9,5 milijardi eura, kroz financiranje širokog spektra ključnih projekata u sektorima infrastrukture, energetike i financijskom sektoru. Banka je također osigurala značajnu podršku oporavku nakon globalne financijske krize i katastrofalnih poplava 2014 godine. EBRD je također aktivna u oblasti strukturnih reformi, uključujući napore na poboljšanju poslovne klime i korporativnog upravljanja, podršku obnovljivoj energiji, jačanje stabilnosti financijskog sektora (u okviru tzv. Bečke inicijative) i podsticanje drugih sektora uključujući poljoprivredu. U Bosni i Hercegovini, EBRD je uložila 1,9 milijardi eura u 133 projekta u proteklih 20 godina. U Srbiji EBRD je do sada uložila oko 4,4 milijarde eura u 204 projekta.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital