Najavljena prezentacija EBRD Izvještaja o tranziciji 2016-17 u Banja Luci i Sarajevu

8. Marta 2017by ficba

Tranzicija za sve: Jednake mogućnosti u svijetu nejednakosti

Ured EBRD-a u BiH najavio je prezentaciju EBRD-ovog Izvještaja o tranziciji za 2016-17 godinu, koja će se održati 13. marta 2017. godine u Banja Luci i 16. marta 2017. godine u Sarajevu. Ovaj izvještaj predstavlja godišnji izvještaj o napretku, koji je 36 zemalja u regionu centralne Evrope, centralne Azije i južnog i istočnog Mediterana, ostvarilo u reformama i ekonomskom razvoju. Izvještaj opisuje ključne događaje tokom prošle godine i razmatra predstojeće izazove tranzicije s kojima se suočava Bosna i Hercegovina i širi region.

EBRD-ov Izvještaj o tranziciji 2016-17 – Tranzicija za sve: Jednake mogućnosti u svijetu nejednakosti – fokusira se na nejednakost i inkluziju, i objašnjava kako neuspjeh u ostvarivanju fer raspodjele plodova napretka može stvoriti prepreke u političkom i ekonomskom razvoju. Izvještaj također istražuje uzroke nejednakosti u mogućnostima i razmatra kako da se pojača financijska inkluzija. Prateći uspjehe koji su postignuti u post-komunističkim društvima, izvještaj zaključuje da je konačno zatvoren “jaz sreće €ť u odnosu na osobe sa sličnim prihodima u zemljama koje nisu u tranziciji, ali upozorava da nisu svi učestvovali u ovom ekonomskom prosperitetu. Ova najnovija godišnja analiza koristi podatke širokih anketa koje su uključile osobe koje su tranziciju iskusile iz prve ruke. Elektronska verzija izvještaja također sadrži detaljne procjene makroekonomskog razvoja i strukturnih reformi u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regionu, kao i izazove koji predstoje u 2017 godini: http://2016.tr-ebrd.com/.

Na prezentaciji Peter Sanfey (zamjenik direktora za strategiju i politiku) i Francesca Dalla Pozza (Ekonomist Istraživač) će prezentirati glavne nalaze izvještaja, a Ian Brown (direktor rezidentne kancelarije EBRD-a u Bosni i Hercegovini) će dati pregled EBRD aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital