Na korporativnom susretu članova Predstavništva njemačke privrede (AHK) i Vijeća stranih investitora u BiH (VSI) podcrtana neophodnost provođenja ekonommskih reformi

12. Juna 2015by ficba

Na ljetnom korporativnom susretu na koji su u petak, 12. juna u sarajevskom restoranu “4 sobe gospođe Safije” u zajedničkoj organizaciji pozvali Vijeće stranih investitora BiH i Predstavništvo njemačke privrede u BiH, negodovano je nepotpisivanje reformske agende, na što su se politički akteri u BiH u okviru njemačko-britanske inicijative prethodno obavezali.

U prisustvu mnogobrojnih visokorangiranih gostiju iz privrednog, diplomatskog, političkog i javnog života BiH, ambasador SR Njemačke u BiH, Christian Hellbach, naglasio je: “Politički akteri ove zemlje trebali bi biti svjesni toga, da je EU ovom inicijativom napravila korak prema ovoj zemlji i da ne postoji alternativa za odlučne privredne i socijalne reforme”.

Prema njegovom mišljenju, neusvajanje reformske agende ne bi prošlo bez posljedica na dalji razvoj i približavanje EU integracijama ove zemlje, ali bi prije svega prijetilo pogoršanje privredne i socijalne situacije te kriza javnih budžeta. Značaj provođenja reformi i donošenja reformske agende podcrtao je također i premijer FBiH Fadil Novalić u svom obraćanju prisutnima. Član Upravnog odbora Vijeća stranih investitora BiH i šef ureda EBRD-a, Ian Brown, istakao je da je ovaj skup još jedan u nizu napora da se BiH pozicionira kao zemlja u kojoj su strane investicije dobrodošle i da su sve aktivnosti Vijeća stranih investitora usmjerene u svrhu poboljšanja poslovne klime u BiH. “Mi kao predstavnici stranih kompanija prisutnih u BiH, koje su dale svoje povjerenje ovoj zemlji, želimo vidjeti napredak u tom smjeru. Za put ka EU izuzetno je važno da procesi donošenja odluka i usvajanje odgovarajuće legislative bude još učinkovitije i transparentnije – što vodi do političke stabilnosti i ekonomskog rasta. Sa partnerima kao što su AHK BiH i drugim relevantnim i transparentnim udrugama, vjerujemo da možemo biti dobri saveznici u reformama vlastima u BiH”, rekao je Brown u svom obraćanju.

Direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH, Gunther Neubert, predstavio je ovom prilikom najznačajnije rezultate privrednog istraživanja koje AHK BiH godišnje provodi među svojim članovima. “Iako opštu privrednu situaciju u zemlji skoro svi ispitanici opisuju kao lošu, većina njih je zadovoljna sopstvenom poslovnom situacijom, pa tako većina ispitanika planira i dalje investirati i otvarati nova radna mjesta”, rekao je Neubert i dodao da je istraživanje pokazalo kako je izvoz od velikog značaja za kompanije, pri čemu 88 posto svih ispitanika izlazak na njemačko tržište smatra bitnim ili izuzetno bitnim. Neubert se također osvrnuo na Balkan-sourcing konferenciju u Minhenu, na kojoj se nedavno sastalo 23 industrijska kupca iz Njemačke i 96 dobavljača sa Balkana. On je rekao da je balkansko dobavljačko tržište zbog cjenovnih prednosti i tehničkog nivoa dobavljača u posljednjih nekoliko godina za njemačke kupce dobilo na značaju te da očekuje da će iz ovih B2B razgovora uskoro proisteći i konkretne saradnje.

Pogledajte foto galeriju

 

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital