Na  Jahorini održana konferencija „REGIONAL BUSINESS EXECUTIVE RETREAT 2022“

20. Septembra 2022by ficba

 

Druga po redu konferencija pod nazivom „REGIONAL BUSINESS EXECUTIVE RETREAT 2022“, održana je se pod sloganom: „Održiva povezanost regiona Zapadnog Balkana – regionalna saradnja i dijalog kao KLJUČ RAZVOJA“, u periodu od 19. do 20. septembra na planini Jahorina u organizaciji Vijeća stranih investitora u BiH (FIC) i Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, te uz medijsku podršku Bloomberg Adria.

Konferencija je tokom dva dana trajanja, ugostila učesnike iz poslovnog svijeta iz regije Zapadnog Balkana uključujući predstavnike privatnog i javnog sektora, te predstavnike međunarodne zajednice, imajući priliku da slušaju i upoznaju više od dvadeset zanimljivih panelista i govornika, koji su kroz zanimljive panele obradili sljedeće teme: Zapadni Balkan – regionalno povezivanje, digitalna ekonomija, javno-privatno partnerstvo i kreativne industrije.

 

Prvog dana konferencije održan je panel na temu „ZAPADNI BALKAN – Regionalno ekonomsko povezivanje  –  otvorenost tržišta, infrastruktura i saradnja za slobodno kretanje kapitala, usluga i roba“. Tokom ovog panela, učesnici su razgovarali o mogućnostima promocije i realizacije inicijativa koje imaju za cilj razvoj trgovinske, ekonomske, saobraćajne i komunikacione saradnje u kontekstu daljeg produbljivanja regionalne povezanosti. Na dnevnom redu je bila sveobuhvatna razmjena mišljenja i zajednički razvoj prijedloga za unapređenje saradnje u trgovini, investicijama, transportu, energetici i inovacijama, realizaciji konkretnih projekata i programa saradnje, osiguravajući bolju infrastrukturnu povezanost i održivu ekonomsku stabilnost regiona. Ovaj panel moderirao je Vedran Peršić, Country Manager Bloomberg Adria dok su panelisti bili Emir Đikić, direktor CEFTA-e, Nedim Begović, predstavnik Transportne zajednica JIE, Slavica Korica, pomoćnik direktora FIPA-e, Andrej Lakić, pomoćnik direktora Agencije za investicije Crne Gore i Biljana Mićić, izvršna direktorica Limun Špeda i članica Odbora špeditera Vanjskotrgovinske komore BiH.

 

Prvi dan konferencije bio je rezervisan također za panel „DIGITALNA EKONOMIJA“ na kojem su učesnici razgovarali o stanju i perspektivama digitalne transformacije poslovanja regije Zapadnog Balkana. Zadatak ovog panela je bio da ukaže na to kako pametno investirati u projekte digitalne transformacije kompanija koja će im omogućiti bolju povezanost i povjerenje sa partnerima u regiji, povećati cyber sigurnost u poslovnim procesima te zašto je važno ulagati u istraživanje i inovacije. Na ovom panelu saznali smo koji su to konkretni projekti digitalne transformacije koji su doprinjeli unapređenju i rastu nekih od privrednih sektora te kako međunarodni donatori kroz svoje projekte doprinose povećanju jačanja digitalne povezanosti u regiji. Moderator drugog panela bila je Dragana Kokot iz Privredne komora Republike Srpske, a panelisti su bili Manuela Naessl, šefica kancelarije EBRD-a u BiH, Davor Sakač, direktor TS Venture Fund, Hajdi Mostić, CCO Telemach BiH, Almir Kovačević, tim lider EU IPA projekta „Obrazovanje za zapošljavanje“ te Aleksandar Crnovčić, menadžer sektora za prodaju i marketing kompanije Lanaco.

.

Prvog dana konferencije održana je i diskusija na temu „Zapadni Balkan i ESG standardi” sa ciljem razmjene iskustava i primjera dobre prakse vezanih za promociju i uvođenje ESG (Environmental, Social and Governance) standarda u kompanijama koje posluju u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu, a koju je moderirao Branko Kecman, CEO Advantis Broker.

 

Drugog dana konferencije održana je panel diskusija posvećena temi „JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO – alat za ulaganje u budućnost regije Zapadnog Balkana“.

Cilj ovog panela je bio da pruži pregled razvoja JPP-a u regionu, te razmijene iskustva o uspješnim primjerima realizacije JPP projekata. Kroz ovaj panel identifikovane su glavne sličnosti i razlike u modelima JPP koji se primjenjuju u regiji te je ukazano na moguće načine otklanjanja nedostataka u zakonodavnim okvirima za JPP kao i izazova u realizaciji JPP projekata. Također panelisti su pokušali odgovoriti na pitanja na koji način uspostaviti koherentniji zakonodavni okvir, uspostaviti optimalno institucionalno okruženje i resurse (specifično znanje, vještine i iskustvo) u cilju povećanja broja projekata kroz JPP koji bi uspostavili dobar balans između interesa javnog sektora da postigne najbolju vrijednost za novac i komercijalnih interesa privatnog sektora.

Kroz ovaj panel učesnike konferencije je vodio moderator Mirza Karić, savjetnik za ulaganja kompanije Dubos Consulting, a panelisti su bili Lada Buševac, šefica kancelarije IFC-a za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Berin Alagić, CEO kompanije XYLLION, Amina Đugum, advokat u saradnji sa Karanović & Partners, Boban Teinović, direktor za poslovni razvoj kompanije TeleGroup Ltd i Dragi Dizdar, direktor Norveško-bosanskohercegovačke privredne komore iz Osla.

 

Konferenciaj je zaključena najzanimljivijim panelom „KREATIVNE INDUSTRIJE – alat za privlačenje investitora i turista“, koji je organiziran uz podršku Regional Cooperation Council-a (RCC). Na ovom panelu učesnici su razgovarali o ekonomskim potencijalima kulturnih i kreativnih industrija koje sve više zauzimaju značajan udio u BDP-u razvijenih zemalja. Budući da je obuhvat kreativnih industrija zaista širok pojavile su se i nove veze i sinergije sa turizmom, nudeći destinacijama nove načine za povećanje potražnje i razvoj novih turističkih proizvoda, iskustava i tržišta. Pored toga, zanimljivi panelisti odgovorili su na pitanja kako strateško brendiranje jedne zemlje može uticati na privlačenje investitora, te kako mega-evente koji se održavaju u regiji Zapadnog Balkana možemo iskoristiti kao generatore urbanog i regionalnog razvoja.

Ovaj panel moderirala je Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH dok su panelisti bili Ivana Zečević, viša savjetnica, Nacionalne platforme „Srbija stvara/Serbia creates“,Vedran Peršić, Country Manager Bloomberg Adria, Evisi Kopliku, ekspert za konkurentnost u Regional Cooperation Council-u, Zvezdana Žujo, direktorica marketinške agencije Communis i Zehrudin Isaković, novinar i alpinista te autor popularnog serijala „Vrhovi Balkana”.

 

Konferencija „Regional Business Executive Retreat 2022“ kao i prošlogodišnja konferencija,  ispunila je sva očekivanja organizatora i učesnika te stvorila odličnu platformu za razmjenu iskustava i najboljih poslovnih praksi, ali i za umrežavanje i započinjanje saradnje renomiranih stručnjaka i eminentnih imena sa regionalne ekonomske i političke scene, saopštili su organizatori.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital