Messer BH Gas širi proizvodnju CO2: Od 2017. počinje i izvoz iz BiH

4. Oktobra 2016by ficba

Kompanija Messer BH Gas investirati će pet milijuna KM u proizvodnju ugljen-dioksida u Sočkovcu kod Petrova. Ova nova investicija predstavlja proširenje proizvodnje CO2 otvaranjem nove bušotine.

Generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilievski za Akta.ba kaže da sve što proizvedu u njihovoj tvornici CO2 u Sočkovcu i prodaju. ”Sočkovac postaje strateški veoma važno područje za kompaniju Messer u BiH, jer smo do sada opskrbljivali našim plinom klijente u BiH, a početkom eksploatacije iz nove bušotine postat ćemo izvoznik ugljen-dioksida u Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje. CO2 je strateški plin i u budućnosti će biti itekako potreban u raznim gospodarskim granama”, navodi on. (Valentin Ilievski) Sredinom prošlog mjeseca su u Sočkovcu predstavili uposlenicima, rukovodstvu i partnerima novi izvor termomineralne vode iz koga će se proizvoditi nove količine ugljen-dioksida. Eksperti iz oblasti geologije procijenili su da je na lokalitetu Ciguše Bare u Sočkovcu urađena bušotina na dubini od 495 metara koja se nalazi na najperspektivnijoj hidrogeotermalnoj i plinskoj zoni u bivšoj Jugoslaviji. ”Bušotina će biti tehnički spremna za proizvodnju u travnju/aprilu 2017. godine. Dakle, od otvaranja naše prve bušotine u ovom području (2012.) do otvaranja druge proći će pet godina. Jako smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima kao i komunikacijom sa lokalnom zajednicom i općinskim vlastima koji pokazuju interes za strana ulaganja olakšavajući nam dobijanje dozvola i ukupno poslovanje”, ističe Ilievski. Dodaje da njihova poslovna strategija počiva na stalnom ulaganju. Vide prosperitet u tome da rade na bazi pravljenja dugoročnih biznis strategija.

”Već sada pravimo plan za narednih deset godina. Svake godine investiramo cjelokupan naš profit u infrastrukturu, laboratorijska istraživanja, hemijske analize, IT tehnologiju, eko projekte i sl.  Ulažemo sve što zaradimo”, navodi Ilievski. Što se tiče planova u Banjoj Luci planiraju otvoriti podružnicu, distributivni centar i punionicu. “Otvorit ćemo skladišta, adminstrativne odjele i usavršavati tehnologije neophodne za rad naših proizvodnih postrojenja. Izgradit ćemo i punionicu za kisik, dušik, argon i CO2 koja će opskrbljivati  kupce u entitetu Republika Srpska. Zatim ćemo u ovom Tehnološkom parku razvijati naše stručne potencijale, know how i raditi na edukaciji za specijalne struke kao što je zavarivanje”, kaže za Akta.ba Ilievski.

Kompanija Messer u Bosni i Hercegovini je od prve njihove investicije 1997. godine do danas uložila preko 100 milijuna KM u izgradnju proizvodnih kapaciteta, razvoja tehnologije i infrastrukture, te primjenu novih znanja i edukaciju uposlenih.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital