Održana Međunarodna poslovna konferencija Kantona Sarajevo

30. Septembra 2016by ficba

U Sarajevu je danas održana Međunarodna poslovna konferencija Kantona Sarajevo koja je imala za cilj informisati domaće i strane investitore o planovima za 2017. godinu, kao i urađenom do sada.

“Također, danas će biti predstavljeno oko 100 projekata iz drvne industrije, IT sektora i oblasti turizma €ť, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, nadajući se da će na Business to Business susretima doći do razmjene informacija, odnosno potencijalnog zaključivanja ugovora. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je kazao kako je u Kantonu Sarajevo za devet mjeseci sanirano 47 miliona KM deficita, što je vrlo značajno. Naglašava kako je red na razvojnu, kapitalnu fazu kojom se u narednoj godini budžetom već predviđa ozbiljan investicijski razvoj KS. “Ovo je prilika da u razmjeni iskustava sa ljudima iz realnog sektora, ljudima koji čine javni sektor iz drugih kantona i nivoa vlasti ponudimo ili razmjenimo iskustva šta to nas u KS očekuje u narednoj godini”, kazao je Konaković, naglašavajući kako su brojevi Kantona vrlo dobri, te da je u julu 3048 više uposlenih u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Na današnjem panelu koji je organizovan u sklopu konferencije učestvovali su i predstavnici Vijeća stranih investitora BiH (VSI), kojom prilikom su, izvršna direktorica VSI Sanja Miovčić, član Upravnog odbora VSI I generalni direktor Messer BH Gasa Valentim Ilievski, te gospodin Edin Brkić direktor za korporativne poslove BBI Banke podijelili sa prisutnima uspješne priče i iskustva stranih investitora u Bosni I Hercegovini. U nastavku konferencije o Investicionim potencijalima BiH nešto više rekla je Blaženka Mišković, zamjenica direktora Agencije za unapređenje stranih investicija. Istakla je kako su najveći ulagači u BiH Austrija, Srbija, Hrvatska, Rusija…

Nakon završetka Konferencije uslijedila je posjeta uspješnim bh. kompanijama Klasu i Bosnalijeku.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital