Manuela Naessl nova direktorica EBRD ureda u Bosni i Hercegovini

16. Maja 2019by ficba

EBRD je imenovala Manuelu Naessl da vodi aktivnosti Banke u Bosni i Hercegovini. Ona će zamijeniti Ian Browna i preuzeti funkciju direktora EBRD predstavničkog ureda u Sarajevu u oktobru 2019.

Imenovanje slijedi nakon EBRD-ove Godišnje skupštine i poslovnog foruma za 2019 održanih početkom  maja u Sarajevu. Potaknuta uspješnim događajem na kojem je potpisan ugovor o zajmu od 210 miliona eura za nastavak izgradnje autoceste na Koridoru Vc, Banka je najavila da planira obezbijediti do 400 miliona eura za BiH u toku ove godine. Do danas je Banka uložila u BiH preko 2.3 milijarde eura u 160 projekata.

Gđa Naessl je rekla: “Veoma sam ponosna i počastvovana što ću preuzeti ovu poziciju. Nedavno održana Godišnja skupština je impresivno pokazala koliko je EBRD opredijeljena za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan i za mene će ovo biti smjernica za naše buduće aktivnosti.  Kombiniranjem investicija sa reformama politika Banka će podržati posebno privatni sektor, promovirati regionalnu saradnju i evropsku integraciju BiH i razvoj zelene ekonomije, uz oslanjanje na jake osnove koje je postavio moj prethodnik. €ť

Manuela Naessl je državljanka Njemačke i u EBRD je prešla iz Svjetske banke 2011 godine. U EBRD-u je radila u odjelima za energetiku i prirodne resurse i imala ključnu ulogu u pripremi Bančine strategije energetskog sektora 2014 godine. Nakon toga je bila savjetnik Potpredsjednika za politike i partnerstvo. Gđa Naessl ima MBA iz London Business School i M.A iz međunarodne ekonomije.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital