Incijativa za dopunu novog Pravilnika o primjeni novog Zakona o PDV-u BiH sa posebnim osvrtom na promet dobara u nizu i tretman istog u sistemu PDV-a

21. Januara 2020by ficba

 

Zasnovano na potrebama praćenja trendova suvremenog poslovanja, te težnji za uvođenjem zakonskih i sistemskih rješenja kojima će biti omogućeno efikasno praćenje porijekla i kvaliteta prometa dobara, kao poslovne i porezne prakse zemalja iz okruženja (Republika Srbija), a na temelju smjernica iz EU Direktive Vijeća 2006/112/EZ od 28.11.2006. o zajedničkom sistemu PDV-a, Vijeće je danas podnijelo Upravi za indirektno oporezivanje (UIO)     Inicijativu za dopunu novog Pravilnika o primjeni novog Zakona o PDV-u BiH (Inicijativa).

Uz Inicijativu dostavljen je i prikaz benefita koje bi ista imala kako za poslovno okruženje, tako i za državu koja je u cjelokupnom procesu neizostavan partner. Također, dostavljani su i primjeri iz prakse pojedinih zemalja u okruženju.

Struktura Inicijative za dopunu novog Pravilnika o primjeni novog Zakona o PDV-u BiH sadrži:

a) Opis Inicijative za dopunu novog Pravilnika o primjeni novog Zakona o PDV-u BiH
b) Shematski prikaz Inicijative u praksi i opis modela sa posebnim osvrtom na porezni dio, nastanak obaveze, izdavanje poreznog računa, evidencija u poreznim knjigama
c) Benefiti koji proizlaze iz usvajanja Inicijative
d) Primjer zemalja iz regiona (Republika Srbija, Republika Hrvatska i EU Direktiva 2006/112/EZ od 28.11.2006 o zajedničkom sistemu PDV-a, smjernice)
e) Prilog

Cijeneći fleksibilnost i razumjevanje koje su članovi Upravnog odbora UIO BiH do sada pokazivali prema VSI i našim članicama uvažavajući naša zapažanja, stavove i prijedloge, te vam se još jednom zahvaljujemo na spremnosti za suradnjom sa poslovnom zajednicom u BiH, koja će u ovom konkretnom slučaju nadamo se rezultirati povoljnim rješenjima na zadovoljstvo svih.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital