EBRD financira popravak i modernizaciju cesta u Bosni i Hercegovini

13. Jula 2016by ficba

Kredit od 65 miliona eura kao podrška sveobuhvatnom
investicijskom programu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je državni kredit od 65 miliona eura Bosni i Hercegovini kao podršku infrastrukturnom programu popravke i modernizacije cestovne mreže u zemlji koja je oštećena u poplavama prije par godina. Poboljšanja  cestovne mreže će pospješiti regionalno povezivanje i olakšati domaćim preduzećima transport njihovih proizvoda  domaćim i regionalnim klijentima. Podrška regionalnoj integraciji je jedan od tri ključna strateška prioriteta za EBRD.

EBRD-ov kredit će se staviti na raspolaganje javnom preduzeću “Ceste Federacije Bosne i Hercegovine €ť.Očekuje se da će Evropska investicijska banka i Svjetska banka odobriti paralelno financiranje za druge cestovne dionice uključene u prioritetni investicioni program preduzeća. Zbog brdovitog terena, cestovni promet je glavni način transporta u Bosni i Hercegovini, gdje se 70% robnog prometa i 90% putnickog prometa odvija na cestama. EBRD-ov kredit će doprinijeti poboljšanju nivoa usluga i prometne sigurnosti na cestovnoj mreži.

Sredstva EBRD-ovog kredita će ne samo podržati poboljšanja cesta nego mjere za poboljšanje upravljanja preduzećem, procedura nabavke, sistema i procedura za sigurnost na cestama, te uvesti mjere za povećanje otpornosti na klimatske promjene i poboljšanje ekonomskih rezultata preduzeća. Preduzeće je u državnom vlasništvu i zaduženo je za izgradnju, obnovu, održavanje i zaštitu 200 km duge mreže magistarlnih cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine. Phil Bennett, Prvi potpredsjednik EBRD-a je rekao: “Ovo je veoma važan projekt za EBRD jer je Bosna i Hercegovina bila pogođena velikim poplavama prije par godina. Drago nam je da možemo uzeti učešće u popravkama i široj rekonstrukciji cestovne mreže da bi dostigli viši nivo održivosti i poboljšali svakodnevni život građana te stvorili nove poslovne mogućnosti za preduzeća €˜’

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine je izjavio: “Zahvalni smo za podršku EBRD-a za ovaj značajni projekt obnove cesta. Regionalno povezivanje kroz mrežu domaćih cesta i međunarodne konekcije je za nas ekonomski prioritet. Ovaj projekt je važan za naše ljude, Bosnu i Hercegovinu i održivi ekonomski razvoj. €ť Od početka svog djelovanja u Bosni i Hercegovini, EBRD je uložila preko 1.8 milijardi eura u 130 projekata u zemlji. Jačanje regionalne integracije je jedan od tri ključna prioriteta EBRD-a prema sadašnjoj poslovnoj strategiji za ponovno pokretanje rasta u zemljama u kojima EBRD djeluje, promoviranje regionalne integracije i rješavanje globalnih i regionalnih izazova.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital