Studen Holding

Studen Holding
 
Osnovne informacije

Razvojni put STUDEN Holdinga počeo je otvaranjem prve trading kompanije u Beču 1992. godine. Kao značajan strani investitor u zemljama Zapadnog Balkana STUDEN Holding je svoje uspješno poslovanje izgradio privatizacijom fabrike za proizvodnju jestivog ulja u Bosni i Hercegovini 2002. godine, kada je brčanski BIMAL ponovo pokrenuo svoje proizvodne pogone.  Samo nekoliko godina kasnije došlo je i do realizacije jednog od najvećih projekata u prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine, a to je izgradnja jedine rafinerije šećera u zemlji, STUDEN-AGRANA Rafinerije šećera. Na ovaj način proizvodni centar poslovne grupe postao je Brčko distrikt gdje je smješten najveći Agroindustrijski kompleks u regiji.

Kroz investicije vrijedne 200 miliona KM STUDEN Holding je prisutan kao jedan od najznačajnijih investitora u zemljama Zapadnog Balkana, sa više od 500 zaposlenih u poslovnoj grupi. Konstantnim širenjem znanja i razvojem poslovanja kako na Balkanu tako i u zemljama jugoistočne Europe javila se vizija za kreiranjem vlastitih brendova. Stoga je STUDEN Holding razvio potpuno integrisan lanac snabdijevanja od nabavke sirovine do finalnog proizvoda, te u svoj portfolio ubraja proizvode i prepoznatljive brendove bijelog kristalnog AGRAGOLD šećera i jestivog BIMAL ulja.

Moto STUDEN Holdinga da „kvalitet ne prepoznaje kompromise” omogućava ostvarivanje širih ciljeva kompanije koji su je usmjereni na segmente proizvodnje, tradinga i distribucije agricommodity-ja. Konstantnim ulaganjem u proizvodne pogone i kvalitet BIMAL proizvoda  Holding je postigao da kapacitet prerade sjemena uljarica sa 26.000 tona godišnje poveća na današnjih 120.000 t prerađenog sjemena. Na isti način, AGRAGOLD šećer ostvario je inicijalne planove proizvodnje i ove godine proizveo milionitu tonu gotovog šećera.

Budući da STUDEN Holding već 25 godina prati jasna vizija razvoja i usmjerenost ka inostranim i novim tržištima poslovna grupa započela je novu fazu investicionog ciklusa u prehrambenu industriju regije Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine, te planira da realizuje više od 20.000.000 KM novih investicija.

Direktor korporativnih komunikacija:
Nataša Pucar
Tel:
+387 49 230 050
Fax:
+387 49 220 585
Website:
Studen Holding
Adresa:
Bijeljinska 9, 76100 Brčko, Bosna i Hercegovina
https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital