Zeleni gradovi EBRD-a mijenjaju javni prijevoz u Sarajevu

5. Februara 2020by ficba

 

Zajam u iznosu 35 miliona eura za novu tramvajsku prugu i 25 električnih trolejbusa za rješavanje problema zagađenja zraka

     €˘ Potpisana dva zajma s EBRD-om, ukupne vrijednosti 35 miliona eura za investicije u javni prijevoz
     €˘ Očekivano smanjenje emisije CO2 će premašiti 30 procenata
     €˘ Novi električni trolejbusi radi pružanja bolje usluge

U nastojanju da se izbori s alarmantnim zagađenjem zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, EBRD financira velika ulaganja za poboljšanje javnog prijevoza u Sarajevu, uz smanjenje emisije CO2 preko 30 procenata. Dva ugovora o zajmu koja su podržana u okviru EBRD programa Zeleni gradovi (EBRD Green Cities) potpisana su danas između EBRD-a i Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine. Direktnu korist od Projekata će imati Kanton Sarajevo.

Kreditom u iznosu od 20 miliona eura će se financirati remont 19,5 km dugačke dvokolosječne tramvajske pruge kojom upravlja Kantonalno Javno Komunalno Preduzeće “Gradski saobraćaj” d.o.o. Sarajevo (GRAS). Sadašnja tramvajska mreža stara je gotovo 50 godina, a bez većih popravki u proteklim desetljećima znatno se pogoršala. Nove pruge će poboljšati mrežu i omogućiti kupovinu novih, ekološki prihvatljivijih tramvaja.

Drugi zajam EBRD-a, u iznosu do 15 miliona eura, omogućit će GRAS-u da kupi do 25 novih električnih trolejbusa. Zajedno s novim tramvajskim prugama, trolejbusi će poboljšati opći kvalitet i udobnost javnog prijevoza, kao i kapacitet i efikasnost usluge. Unaprijeđen vozni park trolejbusa će također trošiti i oko 50 posto manje električne energije, što će rezultirati značajnim uštedama troškova i ekološkim prednostima. Charlotte Ruhe, generalna direktorica EBRD-a za srednju i jugoistočnu Evropu, rekla je: ‘Na prvom mjestu ekoloških izazova u Sarajevu stoji kvalitet zraka, a čistiji i ekološki prihvatljiviji prijevoz smatra se jednim od ključnih načina da se ovo pitanje riješi. Ova dva nova projekta EBRD-ovih Zelenih gradova osigurat će stanovnicima efikasan i ekološki prihvatljiv javni prijevoz. Ne samo da će investicija poboljšati kvalitet zraka kroz smanjenje emisije iz vozila, nego će modernizacija imati i indirektni uticaj kroz podršku napuštanja vozila na dizelski pogon koja zagađuju zrak. €ť EBRD Inicijativa Zeleni gradovi podržava gradove u rješavanju njihovih pitanja zaštite okoliša i poboljšanja kvalitete života njihovih stanovnika. Svi gradovi koji sudjeluju pokrenuli su ovaj projekt kako bi poboljšali svoje okruženje. Potom, uz pomoć EBRD-a izrađuju Akcioni plan za Zeleni grad (GCAP), kroz koji kreiraju prilagođenu listu daljnjih investicija u zaštitu okoliša i promjene politika koje će se baviti rješavanjem izazova vezanih uz zaštitu okoliša.

Kanton Sarajevo se pridružio programu u maju 2017. godine i od tada se radilo na izradi Akcionog Plana uz podršku Vlade Japana. Kao jedan od prioriteta za Sarajevo, kroz Akcioni plan Zelenih gradova (GCAP) je utvrđeno investiranje u javnu infrastrukturu.

Saobračajne gužve, pogotovo u najprometnijim dijelovima dana su ozbiljan problem u gradu Sarajevu. Loš kvalitet javnog prijevoza glavni je razlog zašto veliki broj ljudi u Sarajevu koristi automobile, što povećava potrošnju goriva i onečišćenje bukom.

Sarajevo je treći grad u Bosni i Hercegovini koji će postati član EBRD-ovih zelenih gradova, nakon Banjaluke i Zenice. Program također uključuje i investicije u vodovodnu mrežu u Sarajevu. Do danas se 37 gradova – u svim zemljama u koje Banka investira – priključilo EBRD-ovim Zelenim gradovima, a u pripremi je još Akcionih planova za Zelene gradove. Brzorastuću mrežu podržava i Zeleni klimatski fond.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital