Valentin Ilievski iz Vijeća stranih investitora danas je kazao kako je cilj FBiH prema Reformskoj agendi bio smanjenje obaveza na rad sa 72 posto na 50 posto

15. Jula 2016by ficba

Udruženje poslodavaca u FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH,
Vanjskotrgovinske komore BiH, Vijeća stranih investitora, Privredne
komore FBiH i FIPA organizovali su press konferenciju povodom donošenja
izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

“Svaka izmjena porezne legislative trebala je biti najmanje neutralnog karaktera, odnosno da će za iznos svih osiguranih finansijskih sredstava ekvivalentno biti umanjeni doprinosi”, dodao je on.

Ilievski je istakao da je neuobičajeno da u sredini poslovne godine imamo novi pravilnik, te upitao gdje su smanjenja doprinosa.

“Ovom mjerom samo se puni budžet na račun poslodavaca i radnika, a nema smanjenja doprinosa. U konačnici kompanije će imati više neplaniranih troškova odnosno troškova koji nisu budžetirani za ovu godinu. Kompanije će biti nekonkurentne, a takve nekonkurentne kompanije ili će smanjiti investicije ili broj radnika”, rekao je Iliveski.

On je pojasnio šta u to u konačnici donosi.

“Kada to padne na teret radnika, onda njima slabi kupovna moć, a gube i radnici i privrednici, jer se manje troši. Konačno, gubi i država. Naš apel je da se odloži pravilnik dok se ne smanje doprinosi.”

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital