Susret predstavnika VSI i drugih poslovnih udruženja u BiH sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) s ciljem raspravljanja o problemu usvajanja novog Uputstva o pojednostavljenoj izvoznoj proceduri

18. Februara 2015by ficba

Zajednički zaključak sastanka je da će UINO i poslovna udruženja u BiH zajedno raditi na rješavanju ovog problema. Dodatno će se razmotriti mogućnost da kompanije (izvoznici) uključe samo robu koja se proizvodi u BiH i izvozi van BiH, te da njen izgled i način pakiranja bude jasno prepoznatljiv u pojednostavljenoj carinskoj proceduri na graničnom prijelazu.

Iz UINO su najavili da u tom smislu očekuju konkretne prijedloge o CN kodovima samo za robu proizvedenu u BiH i koja se izvozi van BiH. Na ovaj način, UINO će dodatno pružati podršku izvozno orijentiranoj domaćoj proizvodnji u skladu s važećim zakonskim procedurama. Prema tome, valjanost ovlaštenja izdanog naknadno će se produžiti za vrijeme potrebno za izdavanje nove suglasnosti za pojednostavljenu carinsku proceduru po računu. Uputstvo o pojednostavljenom carinskom postupku po računu je stupilo na snagu početkom ove godine, međutim, poduzetnici traže izmjenu upute u smjeru povratka na stanje koje je bilo prethodno pimjenjljivo.

BH i Sisecam soda iskoristili su ovu priliku da pohvale rad, predanost i podršku Vlade Tuzlanskog kantona stranim investitorima, ali i da predstave neke veće probleme s kojima se suočavaju. “Obzirom da se većina tih problema mora rješavati na federalnom i državnom nivou vlasti, uvjereni smo da će Vlada Tuzlanskog kantona, u komunikaciji s drugim nivoima vlasti, učiniti sve u njenoj moći da potakne određene promjene €ť, rekao je Emir Kadrić, direktor Xella BiH. U prethodnom periodu Gradska uprava grada Tuzla je napravila veliki pomak u radu i pokazala veliku posvećenost poduzetnicima i investitorima.

“Imenovali smo osobu odgovornu za pružanje podrške i pomoći investitorima, registrovat ćemo, te u najkraćem roku riješiti sve problem. Prilikom naše zadnje posjete investitorima primijetili smo da postoji dosta legislative koja se mora mijenjati na federalnom nivou kako bi se investitorima omogućili bolji uslovi za rad €ť, rekao je Vedran Lakić, voditelj Odjela za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti u Upravi grada Tuzla. U Tuzlanskom kantonu i dalje su vidljive posljedice loše privatizacije, česti su prosvjedi radnika, što u velikom mjeri sprečava priliv stranih investicija. “Iskreno se nadam da će ovi otežavajući faktori uskoro nestati, te da će situacija biti povoljnija, €ť rekao je premijer.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital