Skupština dioničara Tvornice cementa Kakanj Poslovni model kontinuiranog rasta

11. Maja 2016by ficba

Na skupštini održanoj 9. maja 2016. godine u Kaknju, dioničari Tvornice cementa Kakanj usvojili su godišnji izvještaj o poslovanju iz 2015. godine, sa izvještajima Nadzornog odbora, Odbora za reviziju i nezavisnog revizora.

U 2015. godini Tvornica cementa Kakanj ostvarila je prodaju od 426 hiljada tona cementa, dok je dobit iznosila 13,7 miliona KM.” Skupština je donijela odluku da se ukupna dobit iz 2015. godine isplati dioničarima putem dividendi u iznosu od 1,45 KM po dionici. Tokom prezentacije rezultata, direktor Tvornice cementa Kakanj, Branimir Muidža, je istakao da je Tvornica cementa poslovala stabilno uprkos veoma teškim i nepovoljnim poslovnim okolnostima i trendovima, te da su prodaja i finansijski rezultati dosta bolji u odnosu na prethodnu godinu. ‘Posebno smo ponosni što se naš poslovni model pokazuje stabilnim u teškom ekonomskim uslovima, što potvrđuju kontinuirani pozitivni rezultati i nova ulaganja. Uprkos svim preprekama koje pred nas postavlja izazovno ekonomsko okruženje, Tvornica cementa Kakanj s povezanim kompanijama uspijeva generisati rast, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj,” rekao je Muidža.

U Kaknju se nastavlja sa investiranjem, a najveći dio ulaganja opet je usmjeren u projekte usko vezane za zaštitu okoliša i širenje poslovanja. ‘Kako bismo održali visok nivo kvalitete i lidersku poziciju na tržištu, nastavljamo s investiranjem koje je strateški faktor našeg dugoročnog poslovnog planiranja, a modernizacija Tvornice ostaje naš prioritet. Beton vrhunske kvalitete od sada je našim kupcima dostupan u još dvije betonare u Sarajevu i Zenici, a naša mreža betonara sada ima šest pogona,” rekao je Muidža. Ugradnjom novih vrećastih filtera na mlinove cementa TCK nastavlja sa smanjenjem svih vrsta emisija. Također se intenzivno radi na projektovanju novih postrojenja za upotrebu alternativnih goriva koja, s obzirom na neophodnost smanjenja emisija CO2, imaju sve veći značaj u naprednom svijetu. 

S obzirom da ove godine ističe mandat članovima Nadzornog odbora, dioničari su izabrali novi Nadzorni odbor u sastavu: Janos Szarkandi, generalni direktor kompanije Duna-Drava Cement, Gerhard Hirth, generalni direktor Schwenk grupacije, i Albert Scheuer, član Uprave HeidelbergCement grupacije.   

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital