Predstavljeno 6. izdanje Bijele knjige Vijeća stranih investitora

10. Novembra 2016by ficba

Poslovna klima, konkurentnost, porezi i usklađenost sa izvornim ciljevima Reformske agende u fokusu Bijele knjige_

Sarajevo, 09.11.2016.godine – Poboljšanje poslovne klime i konkurentnosti, vladavina prava, politička i pravna stabilnost i predvidiva poreska politika su ključni prioriteti za vlasti u Bosni i Hercegovini kojima će zadržati i privući investicije – rečeno je na predstavljanju 6. izdanja Bijele knjige Vijeće stranih investitora BiH (VSI – FIC/ Foreign Investors Council) u Parlamentarnoj skupštini BiH.

‘Vijeće Stranih Investitora aktivno predlaže konkretne mjere i preporuke sa ciljem kreiranja poticajnog investicijskog i poslovnog ambijenta. Većina tačaka iz programa Reformske agende podudara se sa oblastima koje su članice VSI obradile u novom izdanju BIJELE KNJIGE. U okolnostima kada domaćoj ekonomija nedostaje financijskog kapaciteta i akumulacije kapitala, strana direktna ulaganja su odličan instrument koji može ubrizgati svjež kapital u financijski krvotok domaće ekonomije i time potaknuti rast, razvoj, otvoriti nova radna mjesta i podići standarde poslovanja i življenja. Međutim, to će se dogoditi samo ukoliko reforme budu uistinu provedene mnogo brže i potpunosti u skladu sa izvornim ciljevima definisanim u agendi; a to znači da se znatno smanje poreska opterećenja na rad i investicije, da se eliminišu administrativne barijere, ubrzaju procedure za ishodovanje raznih dozvola, uz pretpostavku bolje vladavinu prava, reformu javne uprave i suzbijanje sive ekonomije,” rekao je Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora povodom predstavljanja nalaza i preporuka Bijele knjige.

Muidža ističe da će država će biti jaka onoliko koliko je jak realni a efikasan javni sektor, te da je smisao reformi da se smanje opterećenja za privredu i građane a ne da ide samo u pravcu punjenje budžeta što bi dodatno smanjilo konkurentnost BiH ekonomije i standard građana.

“Bijela knjiga je važan reformski dokument jer daje preporuke za poboljšanje postojećih zakonskih rješenja. Iskustva i sugestije Vijeća stranih investitora uveliko pomažu Vladi da, u okvirima svojih ovlasti, Federaciju BiH učini mjestom jednostavnijeg i unosnog poslovanja, te prostorom poželjnim za investiranja. Ekonomske reforme koje sprovodimo nesumnjivo donose rezultate koji su se materijalizovali kroz pozitivne ocjene napretka provedbe Reformske agende i odobrenjem aplikacije upitnika za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.
Jedan od ključnih segmenata Reformske Agende je rad na sektoru Poslovna klima i konkuretnost. Kao i do sada, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, posvećena je prevazilaženju svih administrativnih barijera kako bi se povećao broj stranih investicija u BiH. U tom segmentu siguran sam da je Vijeće stranih investitora naš najbolji partner,” rekao je u svom obraćanju Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH.

Kao i u prethodnim izdanjima BIJELE KNJIGE, identifikovana su aktuelna ključna pitanja i prepreke za koja su predložene konkretne preporuke kojima mogu doprinijeti ubrzavanju postupaka registracije privrednih subjekata u registru i u poreznoj upravi, skratili rokovi za izdavanje različitih dozvola, te sprovele reforme vezane za pitanja iz oblasti pravosuđa i izvršenja sudskih odluka sa posebnim akcentom na nepotrebno odlaganje izvršnih radnji u izvršnom postupku, te procedure dodjele koncesija, kao i harmonizacije entitetskih propisa sa propisima i direktivama Evropske unije.

Pristunima su se osim g-dina Branimira Muidže, predsjednika Upravnog odbora VSI (UO VSI) i generalnog direktora Tvornice cementa Kakanj, i premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, obratili i članovi upravnog odbora gđa Mubera Brković član UO VSI i poreski ekspert, g-din Ian Brown, direktor EBRD-a u BiH, te Nadžida Salihović – Whalen, advokat – pravni savjetnik članova UO VSI.

Foto galerija

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital