Raiffeisen Bank d.d.

Raiffeisen Bank d.d.
 
Osnovne informacije

Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina je osnovana 07.11.1992. godine, pod nazivom Market Banka dd Sarajevo, kao dioničarsko društvo sa dominantnim učešćem privatnog kapitala (preko 90%). Prestanak ratnih dejstava, kao i aktivnosti koje su poduzete na obnovi Bosne i Hercegovine i njene ekonomije, uticali su u značajnoj mjeri kako na poboljšanje organizacije i kvalitet usluga koje je Banka pružala u tom periodu, tako i na finansijske rezultate i pozitivan rast svih bilansnih pozicija. Banka je tokom poratnih godina ulagala veliki napor u svoj daljnji napredak i razvoj, nastojeći ustrajati u tržišnoj utakmici i iz nje izaći ojačana, modernija i spremnija u nošenju sa izazovima postratnog perioda. Kvalitetom poslovanja vrlo brzo je dobila epitet uspješne i profitabilne banke.

U skromnim uslovima domaćeg finansijskog okruženja tadašnja Market banka uspjela je ojačati svoj kapital ulozima stranih ulagača čime je bila u pretežno stranom vlasništvu, a većinski vlasnici su bili: European Bank for Reconstruction and Development 23,53%, Futura Investment Ltd. Douglas 13,74%, Soros Economic Development, Delaware 11,80% i DEG-Deutsche Investitions und Entwicklungsgessellschaft mbH Koln 11,57%. 21. jula 2000. godine Raiffeisen Zentralbank Österreich AG preuzima većinski paket dionica (89,71%) i Banka mijenja ime u Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina. Ovim Banka biva integrisana u mrežu RZB-a, koja ima svoje banke u 16  zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope.

U maju 2001. godine Raiffeisen Zentralbank Österreich AG je postala stopostotni vlasnik još jedne bosanskohercegovačke banke, Hrvatske poštanske banke dd Mostar, koja je ubrzo potom promijenila ime u Raiffeisen Bank HPB dd Mostar. Od 01.01.2003. godine, kada je Raiffeisen Bank HPB pripojena Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina, započelo je novo razdoblje u poslovanju Banke. Realizacijom ovog projekta Banka je ojačala svoju poziciju na BH tržištu i povećala bilansnu masu na preko jednu milijardu KM, te značajno proširila svoju poslovnu mrežu. Raiffesen banka je sa Agencijom za osiguranje depozita među prvima potpisala ugovor o osiguranju depozita.

Sa sjedištem u Sarajevu Banka, putem svojih filijala, posluje u slijedećim gradovima: Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Tuzla, Bihać, Zenica, Brčko, Tešanj, Vitez, Goražde,Visoko, Trebinje, Orašje, Kakanj, Žepče, Široki Brijeg, Livno, Bijeljina, Cazin, Prijedor, Gradiška, Istočno Sarajevo, Laktaši, Mrkonjić Grad, Kozarska Dubica, Novi Grad/Bosanski Novi, Prnjavor, Derventa, Doboj, Modriča, Brod, Zavidovići, Kiseljak, Teslić, Travnik, Gračanica, Gradačac, Živinice, Lukavac, Srebrenik, Odžak, Zvornik, Ugljevik, Velika Kladuša, Sanski Most, Ključ, Bosanska Krupa, Konjic, Čapljina, Čitluk, Međugorje, Grude, Ljubuški, Posušje, Tomislavgrad i Banovići.

Investiranje u nove tehnologije, iskusno osoblje koje se stalno usavršava, naglasak na individualnom pristupu klijentu, te uvođenje novih savremenih proizvoda i usluga predstavlja alfu i omegu konkurentnosti Raiffeisen banke na tržištu. Raiffeisen grupu u Bosni i Hercegovini, pored Raiffeisen banke, čine: Raiffeisen INVEST, Raiffeisen CAPITAL, Raiffesen SAC, Raiffeisen LEASING i Raiffeisen ASSISTANCE.

Direktor:
Rainer Schnabl
Tel:
+387 33 755 010
Fax:
+387 33 213 851
Website:
Raiffeisen Bank
Adresa:
Zmaja od Bosne bb, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital