Lukavac Cement d.o.o.

Lukavac Cement d.o.o.
 
Osnovne informacije

Fabrika cementa Lukavac d.d. vodeći je proizvođač portland i zidarskog cementa u Bosni i Hercegovini.Privatizacijom u oktobru 2001. godine, FCL postaje članicom ugledne poslovne grupacije Asamer iz Austrije. Fabrika cementa iz Lukavca sada je u 99-postotnom vlasništvu kompanije Asamer Baustoffe AG.

Kompanija Asamer je postala poslovni autoritet u proizvodnji šljunka, kamena, cementa, betona. Prostire se na tržišta Austrije, Slovačke i Bosne i Hercegovine. Asamer grupacija upošljava preko oko 1.000 radnika. Biznis i dobrobit za lokalnu i širu zajednicu u ekološki zdravom okruženju, uz dugoročnu poslovnu strategiju, koja podrazumijeva stalna investiranja, modernizaciju pogona, očuvanje okoliša, poboljšanje kvaliteta proizvoda, te edukaciju uposlenih i konstantno izlaženje u susret kupcima i njihovim zahtjevima, temelj su poslovne filozofije FCL. Ta poslovna strategija honorirana je dobijanjem certifikata ISO 9001 : 2008 i ISO 14001:2004.

U okviru Fabrike cementa Lukavac posluju podružnice u Banja Luci i Istočnom Sarajevu čija je osnovna djelatnost proizvodnja betona, a putem kojih FCL plasira cement na navedene lokacije. Fabrika cementa Lukavac je  50%-tni vlasnik Rudnika krečnjaka “Vijenac”, industrijskog kamenoloma, koji pored FCL, krečnjakom snabdijeva i druge fabrike u Lukavcu, a obezbjeđuje i kamene agregate za spravljanje betona i donjih slojeva asfalta, kao i za nasipe. Geološke rezerve ovog kamenoloma se procjenjuju na oko 350 – 400 miliona tona. U sastavu FCL također posluje i kompanija „CEDIS” d.o.o. za proizvodnju, građenje, trgovinu i usluge. Ponosni smo na činjenicu da smo preuzeli ulogu kreatora pozitivnog imidža BiH i uzora, koji svim potencijalnim ulagačima pokazuje da su ozbiljne investicije ovdje dobrodošle i moguće, te da se u saradnji sa motiviranim i kvalifikovanim lokalnim stručnjacima uspješno sprovode.

U prethodnih osam godina, sa uloženih preko 200 miliona KM, Asamer grupacija u Lukavcu je napravila doskora nezamisliv poslovni i ekološki preporod. Od trošne i zapuštene tvornice, izgrađene daleke 1974. godine, sa starom tehnologijom, skromnog kapaciteta od oko 300.000 tona cementa godišnje, puštanjem u rad najnovije proizvodne linije sredinom 2009. godine, FCL dostiže dva i po puta veći kapacitet. Sada je u stanju proizvesti preko 800.000 tona cementa i 600.000 tona klinkera na godinu. Postati najveći proizvođač cementa u Bosni i Hercegovini, bilo je moguće samo ispravnom poslovnom strategijom i stalnim investiranjem u najsavremenije tehnogije. Ta ulaganja od nadležnih institucija prepoznata su kao najveća „green field” ulaganja u privredu BiH u 2008. godini, kada je Fabrici cementa Lukavac od strane Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA) dodijeljena prva nagrada u kategoriji „Najbolji strani investitor”.

U najnoviju proizvodnu liniju ugrađeni su savremeni, takozvani vrećasti filteri, koji u zrak ispuštaju tek 10 miligrama prašine po metru kubnom zraka. A to je pet puta ekološki učinkovitije od normi, koje propisuju stroga pravila Evropske unije. Naša fabrika danas je tako ekološki pouzdana i čista, da bi se bez bojazni mogla smjestiti u centar bilo kojeg evropskog grada.

Zato FCL i nosi nadimak „Zelena fabrika cementa”…

Direktor:
Stjepan Kumrić
Tel:
+387 35 552 101
Fax:
+387 35 552 143
Website:
Lukavac Cement
Adresa:
Lukavačkih brigada bb, 75 300 Lukavac, Bosna i Hercegovina
https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital