ArcelorMittal pozdravlja javnu raspravu o budućnosti RŽR ‘Ljubija’

27. Aprila 2017by ficba

ArcelorMittal pozdravlja javnu raspravu najavljenu za 4. maj 2017. u vezi sa predloženom prodajom dionica RŽR.

Vjerujemo da ovo predstavlja temu od najvećeg značaja za budućnost Prijedora, kao i ekonomski razvoj Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Od vitalnog je značaja da građani Republike Srpske i njihovi predstavnici u Skupštini budu u potpunosti upoznati sa svim pojedinostima, i vjerujemo da bi donošenje odluke samo na osnovu krajnje cijene predstavljalo ozbiljnu grešku. ‘Molimo poslanike da dobro razmisle prije nego što donesu tako važu odluku. €ť rekao je g. Jelača, direktor kompanije ArcelorMittal Prijedor. ‘Skupština je suočena sa izborom između najveće svjetske rudarsko-željezne kompanije, sa dugom i dokazanom 12-godišnjom istorijom uspješnih investicija i razvojem Prijedora, i na drugoj strani sa nepoznatom kompanijom bez dokazanog iskustva u rudarstvu i bez transparentnih poslovnih informacija. €ť ‘Naša ponuda se zasniva na stručnom znanju svjetske klase. Ona je realistična i izvodljiva, i predstavlja čvrst dugoročni plan za budućnost rudarstva u našem regionu. Mi ne nudimo prazna obećanja. €ť dodao je g. Jelača.

Bez Zenice, Prijedorski rudnik je neodrživ; Zenica ima i druge opcije

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, gospodin Biju Nair istakao je činjenicu da se Prijedorski rudnik oslanja na željezaru u Zenici kao ključnog klijenta.

‘Željezna ruda iz Prijedora je relativno niskog kvaliteta, i može se koristiti samo u željezarama koje su posebno konstruisane za nju, kao što je Zenica. €ť kaže g. Nair. ‘Nizak kvalitet, uz visoke troškove transporta, znači da ne postoji drugo komercijalno održivo tržište za prijedorsku rudu. Prijedor u potpunosti zavisi od Zenice. Međutim, Zenica ima i druge opcije. Novi vlasnik bi mogao da zaprijeti nabavci željezne rude po komercijalno prihvatljivim cijenama. U tom slučaju, mi bismo mogli da pređemo na proizvodnju bez željezne rude, korišćenjem elektrolučne peći. Budimo jasni – takva promjena dovela bi ukidanja velikog broja radnih mjesta i u Prijedoru i u Zenici. To je nešto što svi želimo da izbjegemo, €ť rekao je g. Nair.

ArcelorMittal dodaje da 30-40% budžeta Željeznice RS dolazi od kontakta sa njima, sa oko 10.000 indirektnih radnih mjesta u lokalnom lancu snabdijevanja koja zavise od poslovanja kompanija ArcelorMittal u Prijedoru i Zenici. Ponuda kompanije ArcelorMittal naišla je na snažnu podršku sindikata Željeznice RS, kao i na podršku sindikata u Prijedoru i Zenici i vodećih nezavisnih ekonomista.

https://fic.ba/wp-content/uploads/2021/01/fic_logo.png
Kontakt

Copyright © Vijeće stranih investitora 2021. All rights reserved. Development by: Lilium Digital